Goed nieuws vanuit Israël

"Niemand lijkt interesse te hebben in Israël als land van hoop"

in Christelijk Nieuws

Als slechts 4% van de Nederlanders de ontwikkelingen in Israel volgt, waarom is er dan zoveel nieuws over deze staat? Ik ben verrast door deze uitkomst van het EO-onderzoek over Israël. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat nog altijd veel christenen zich onlosmakelijk verbonden voelen met dit land. Maar daar houdt het blijkbaar dan ook op. Terwijl er nauwelijks landen zijn die meer ruimte krijgen in het dagelijks nieuws, speciaal georganiseerde debatten en in ons parlement. Sluiten vraag en aanbod hier wel op elkaar aan?

Dagelijks leven
Tegelijk ben ik ook helemaal niet verbaasd. Ik ondervind geregeld dat er weinig kennis is. Over bijvoorbeeld het dagelijks leven hier. Dat we niet in schuilkelders wonen en gewoon de straat op kunnen. Dat bijna de helft van de bevolking zichzelf niet-religieus noemt. Dat er naast (etnische) Joden, ook een heleboel Arabieren wonen in Israël. Niet alleen op de Westbank. Dat er onder de Arabieren niet alleen moslims zijn, maar ook een heleboel christenen.
 
Maar wie vertelt de mensen dit verhaal? Wie leert ze dat Israël niet alleen bestaat uit dagelijkse terreur? Wie verspreidt het verhaal van een Jood die vrijwillig zieke kinderen ophaalt uit Gaza, om ze naar een ziekenhuis in Tel Aviv te brengen? Hoe vaak horen we christelijke politici over hun broers en zussen onder de Arabische bevolking in Israël? Hoeveel journalisten hebben tot nu toe interesse getoond in de unieke Arabisch-Joodse wijk, die Nes Ammim aan het bouwen is?
 
Goed nieuws, geen nieuws
Inderdaad, het antwoord is teleurstellend. Net als heel veel machtspartijen, geldschieters en bedrijven, hebben ook media in Nederland er weinig baat bij om een genuanceerd verhaal over Israël te vertellen. Niemand lijkt interesse te hebben in Israël als een land van hoop. Goed nieuws is nog altijd geen nieuws. En dat frustreert.
 
Dus probeer ik zelf maar wat uit. Op bezoek gaan bij een Arabisch-christelijke school van de Sisters of Nazareth. Koffie drinken bij Joden die zich inzetten voor gemengd onderwijs. Meewerken aan een interreligieus zomerkamp voor tieners uit Jeruzalem. Daar voel ik me goed bij.
 
Eenzijdig nieuws
Maar als ik echt wil weten hoe ik me voel hier in Israël, dan sla ik er even de Nederlandse nieuwspagina's op na. Dan weet ik weer precies hoe het conflict mijn leven beheerst, hoe de Arabieren plannen beramen om Israël in zee te vegen en dat de schuilkelders mijn enige redding zijn.
Ik kan me goed voorstellen dat de overige 96% van Nederland, haar interesse in dit eenzijdige nieuws totaal verloren is.
 
Auteur: Jolande Uringa

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons