'God's Masterplan' in de gevangenis

Ricardo: "Dat ik gepakt werd, was mijn redding"

in Christelijk Nieuws

In mei dit jaar lanceerde Exodus Nederland de campagne 'Een goed verhaal'. Tijdens deze campagne publiceert de christelijke organisatie, die zich inzet voor (ex-)gedetineerden, wekelijks een filmpje waarin zowel ex-gevangenen als betrokkenen over hun relatie met het werk van de organisatie vertellen. In de voorlaatste editie vertelt Ricardo over zijn geloofsverhaal en de uitweg die hij via Exodus vond.

Soms loop je ze tegen het lijf: mensen die door een diep dal zijn gegaan, tot geloof komen en daar absoluut niet over kunnen zwijgen. Ricardo (56) is zo iemand. Tussen Europa en Midden-Amerika staat zijn naam op alle zwarte lijsten als het gaat om drugshandel. Toen hij in 2011 voor de laatste keer werd opgepakt, wist hij het: "Dit is mijn weg niet, ik doe er niet meer aan mee." Hij ontdekte in de gevangenis het 'masterplan van God', ging zich verdiepen in de Bijbel en las dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is. "In de tijd die ik nog te leven heb, wil ik dingen doen die eeuwig blijven bestaan", zegt Ricardo nu.

Ricardo is ondernemend, creatief, ambitieus en niet uit het veld te slaan. "Voor grote dingen moet je geduld hebben", zegt hij blijk gevend van enige levenservaring. Zittend op een oranje krukje speelt Ricardo de ene na de andere gospel op zijn piano of gitaar. Zijn stem klinkt rauw maar zuiver. "Het is recht-voor-z’n-raap-gospel, niet met van die vage teksten. En het is gospel op z’n Zuid-Amerikaans, een geheel nieuw genre; feestelijke dansmuziek! Dansen voor de Heer. Als het aanslaat, zou ik er zelfs van kunnen leven." 'Let the glory fill this house', jubelt Ricardo in onmiskenbare salsa-stijl.

Licht in de duisternis
"Na al die jaren van criminaliteit en diverse gevangenisstraffen kreeg ik tijdens mijn laatste detentie heel veel tijd om over mijn leven na te denken. Ik wist: dit is mijn weg niet. Dus wat nu? Ik ging niets meer 'regelen' voor ná de detentie, zoals anderen dat deden. Ik besloot: ik doe er niet meer aan mee. Tijdens en na Exodus kreeg mijn leven pas écht zin. Nu mag ik een licht zijn in de duisternis, op plekken waar anderen niet durven te komen. En met mijn muziek en getuigenis wil ik alleen nog dingen doen, die eeuwig blijven bestaan."

Van vast naar vrij
Ricardo is ervan overtuigd, dat je krijgt wat je werkelijk nodig hebt. "Zo zie ik hoe het met mijn leven is gegaan. De bajes was mijn redding. En mijn drie maanden bij Exodus in Leiden hebben mij enorm veel goed gedaan. Ik werd er door de politie afgeleverd met handboeien om. Niet dat dat nodig was, want ik wilde niets liever dan naar Exodus. Tien minuten later mocht ik onder begeleiding en met medebewoners boodschappen doen. Kan je je het voorstellen?! Wat een grote stap van vast naar vrij. Ik wist het meteen: ik wilde hier goed uitkomen, beter, sterker. Exodus was voor mij helemaal perfect. Omdat ik mij hier het verschil tussen vast en vrij zo goed realiseerde. Ik wil nooit meer terug in de criminaliteit. Ik zie dat daar een vloek op rust. En cocaïne is de slagroom van de hel."

Donderdag verschijnt de laatste editie uit de campagne van Exodus met het verhaal van justitiepredikant Harry. Ook dit artikel zal op EO Geloven worden gepubliceerd. Lees het volledige artikel over Ricardo op de website van Exodus.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons