"God is reële werkelijkheid voor Beatrix"

'Hofpredikant' Carel ter Linden gelooft niet meer in persoonlijke God

Gesprekken met biologen over de evolutieleer hebben ertoe geleid dat dominee Carel ter Linden niet langer gelooft in God als de scheppende kracht. Dit vertelt hij donderdagavond bij Knevel en Van den Brink.

De predikant was uitgenodigd bij Knevel & van den Brink om te praten over zijn nieuwe boek Wat doe ik hier in Godsnaam dat recent verschenen is. "Ik heb lang gedacht dat er een scheppende kracht of soort van architect was in de wereld maar ik kan niet meer geloven in een schepper," aldus Ter Linden.
De aanleiding voor zijn veranderende geloofsopvatting waren volgens de dominee gesprekken die hij had met biologen over de evolutieleer. De evolutietheorie kunnen we niet langer ontkennen en moeten we serieus nemen vindt dominee Ter Linden. Ook erkent hij dat ziekte niet tot de schepping maar tot de natuur behoort.

Geestelijke werkelijkheid
Op de vraag hoe Ter Linden nu 'God' zou omschrijven zegt hij: "Ik zie God als een geestelijke werkelijkheid van trouw, liefde gerechtigheid, vergeving, verzoening." De bijbel interpreteert hij als een 'unieke tekst die ons helpt de weg te vinden in de wereld'.
De hofpredikant is zich ervan bewust dat zijn uitlatingen verwarring kunnen scheppen. Toch ziet hij ruimte binnen de kerk voor zijn denkbeelden. Volgens hem is het ook de taak van theologen om verder te denken en de kerk hiermee verder te helpen. "Ik denk wel dat een aantal mensen teleurgesteld in mij is maar mijn opvattingen zullen voor sommigen ook een verademing zijn," aldus Carel ter Linden.

Hofpredikant
Carel ter Linden is vooral bekend als de 'hofpredikant' van de Oranjes. Zo leidde hij trouw-, rouw- en doopdiensten voor leden van de koninklijke familie en heeft hij een persoonlijke band met Beatrix en Willem-Alexander.  Zo heeft Ter Linden bij Beatrix gemerkt dat God "voor haar een hele reële werkelijkheid is - God, de kracht en steun van God, zeker!"
Formeel was er geen rol voor de kerk bij de troonswisseling, maar Willem-Alexander en Máxima zijn de zondag voor de inhuldiging naar de kerk geweest in hun wijkgemeente in Wassenaar, op uitnodiging van de plaatselijke predikant. "Dat hebben ze gedaan met twee van de drie kindertjes - Amalia was een beetje ziek. Dat is toch wel heel bijzonder, vind ik. (...) De dominee heeft gepreekt over de tekst uit een psalm 'Mijn schild en de betrouwen zijt Gij o God mijn Heer'. God wordt daar een schild genoemd."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons