God is groot genoeg voor de engste vragen

Worstelen hoort bij geloven. God is namelijk groot, en je begrijpt Hem nooit helemaal. Daarom kun je twijfelen aan wie Hij is en moet je je ideeën over Hem bijstellen. Is dat erg? Nee, stelt theoloog Reinier Sonneveld. Het is een manier om meer over God te ontdekken.

Marisa en ik zijn nu zeven jaar getrouwd. Het waren zeven gelukkige jaren, maar we hebben ook ons gedoe. Ik houd van een lege kamer, Marisa van stapelen en verzamelen. Ik wil om 12 uur naar bed, Marisa om 11 uur. Ik draai gitaarliedjes, Marisa elektropop. Ik weet altijd precies de goede route – Marisa nooit. (Ik geef toe, met dat laatste is ze het niet helemaal eens!)
Maar als ik in deze zeven jaar íets geleerd heb, is het dit: elk conflict is een risico. Je kunt uit elkaar groeien. Maar elk conflict bevat óók een kans om elkaar juist beter te leren kennen. Onze muzieksmaken botsen, maar daarom hebben we wel een boel nieuwe artiesten ontdekt, van wie we allebei houden en die we ‘veilig’ in de huiskamer kunnen draaien. Zonder onze ruzies hierover, was ik die prachtige muziek nooit op het spoor gekomen.

Eigen tempo

Zo is het ook tussen mij en God gegaan. We hebben gelukkige jaren gehad, maar er waren ook conflicten. Er zijn lange periodes geweest waarin ik God niet voelde. Ik probeerde en probeerde, maar niets werkte. Ik schreeuwde mijn vragen naar de hemel, las honderden boeken, maar vond geen antwoorden.
Deze periodes van twijfel bevatten altijd een risico. Het kán voorgoed misgaan tussen mij en God. Maar tot nog toe ben ik juist telkens een stapje dichter naar God toegegroeid. Ik heb kanten van God ontdekt, die ik zonder die worstelingen niet eens had kunnen raden. God is alleen maar groter geworden!
Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat God kan spreken, maar ook kan zwijgen. En dat juist die stilte veelzeggend is. Zo geeft Hij mij namelijk de ruimte om me Hem eigen te maken. Om Zijn waarheid ook echt te laten landen. Hij dringt Zich niet op, maar gunt me een eigen proces en m’n eigen tempo. En hoe eenzaam dat soms ook kan voelen, ik vind het geweldig dat Hij zo’n risico wil nemen.

Stilstand

Niet dat twijfel een pretje is. Maar het is soms wel nodig. Het is het begin van elke verandering. Als je altijd precies hetzelfde vindt, groei je nooit. Pas als je ergens onzeker over wordt, sta je open voor nieuwe inzichten. En zo kun je ook ontdekkingen doen over God, die je zonder die twijfel nooit had bereikt. Twijfel is daarom het begin van elke verandering. Ik was vast veel langer alleen die gitaarliedjes blijven draaien, als ik door de confrontatie met Marisa niet op het spoor was gebracht van heel andere muziek.
Nu raak je een cd wel eens zat, maar bij God zijn er altijd nieuwe inzichten mogelijk. Hij is eeuwig, dus onze ideeën over Hem kunnen altijd groeien. Twijfel wijst je daarop, maakt je onrustig, en maakt je bereid een nieuw avontuur met God aan te gaan. Worstelingen kunnen de deur zijn waardoor de Heilige Geest naar binnen kan.
Nooit twijfelen is dus stilstand, maar altijd twijfelen ook! Dan willen we per se alle opties openhouden. Alsof Marisa en ik telkens maar nieuwe artiesten uitproberen en nooit eens een cd of mp3 aanschaffen. Of nooit concrete afspraken zouden maken over wie wanneer opruimt. Als je dat consequent volhoudt, verander je nooit en sijpelt alle leven uit je relatie.

Plastic tas

Het heeft dus twee kanten. Er is zoiets als ongezonde zekerheid. Dan maak je van jezelf een bunker waar God nergens meer naar binnen kan. Je ideeën lijken van beton en veranderen nooit. Maar er is ook ongezonde twijfel. Dan wil je liever een soort rondfladderende plastic tas zijn. Daar waait alles uit, die kan niets dragen. Niemand kan op je aan.
Een gezond geloof kent allebei: je gaat voluit voor de God die je kent, maar je weet ook dat je Hem grotendeels niet kent en dat je dus altijd kunt leren. God is groot genoeg voor de engste vragen. Laat ze maar komen. Er is geen vraag die Hem kapot krijgt. Hij wordt alleen maar groter van je vragen.

Tekst: Reinier Sonneveld
Beeld: Studio Vandaar

Onderzoek jezelf

Iedereen heeft zo zijn zekerheden en twijfels over God. Daar hebben we heel verschillende motieven voor. Je kunt jezelf hierin onderzoeken door bijvoorbeeld deze vragen te stellen: Welke voordelen biedt het mij geloven of juist te twijfelen? Wat voel ik als ik me voorstel dat ik minder zou geloven of twijfelen? Wat zou ik dan verliezen? En ten slotte: hoe terecht zijn mijn motieven, en wil ik hierin iets veranderen?

Boek Reinier

Reinier Sonneveld is theoloog. Onlangs publiceerde hij 'De stilte van God: Waarom geloven moeilijk is’. Daarin onderzoekt hij de diepere oorzaken van geloofstwijfel en hoe je daarmee om kunt gaan. Het boek is uitgegeven bij Buijten & Schipperheijn en kost € 17,90.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons