"God is de bron van ons geluk"

Carianne Ros over haar nieuwe boek: 'De Tien Geboden van Geluk'

in Mediatips

Geboden en geluk, gaan die twee wel samen? En wat zegt de Bijbel eigenlijk over geluk? Carianne Ros gaat met haar nieuwe boek aan de slag met deze moeilijke vragen.

Carianne Ros ging voor haar boek ook op zoek naar geluk, en vond verrassend genoeg antwoorden in de tien geboden.

Waarom dit boek?

Geluk is een actueel thema en soms lijkt het wel alsof het ons hoogste doel is om ‘gelukkig te zijn’. Dan is vooral de vraag natuurlijk interessant ‘hoe we gelukkig worden’. Ik was benieuwd naar het antwoord van de Bijbel over het thema ‘geluk’. Wat ik bijzonder vind, is dat er helemaal niet zo veel wordt gesproken over ‘geluk’ in de Bijbel. Maar twee belangrijke aanknopingspunten die ik vond waren 1. ‘Ik vind mijn geluk bij de Heer’ en 2. ‘Ik vind mijn geluk in uw wetten.’ En van daaruit dacht ik: ‘Hé, dat is wel interessant. We hebben natuurlijk de tien geboden. Wat zouden we daarvan kunnen leren over ‘geluk’? 

En kun je geluk vangen in geboden?

Ja, vind ik wel. Ik heb veel geleerd van de tien geboden door er op een diepere laag mee bezig te zijn. Hoe kunnen we ‘Steel niet’ in deze tijd uitleggen? Als we alleen maar kijken naar ‘Ik steel niets uit een winkel’, dan ga je niet tegen dit gebod in. Maar op wat voor manieren kun je ‘steel niet’ nog meer uitleggen, oftewel op welke manier kan God ons nog meer leren over Zijn heiligheid? God wil dat wij heilig zijn voor en door Hem. In Johannes 15:9-11 staat: ‘Je blijft in mijn liefde als je je aan mijn geboden houdt' Kennelijk vindt Jezus die geboden ook nog steeds belangrijk. En niet zomaar, nee, Hij geeft aan dat we ten eerste: in Zijn liefde blijven en ten tweede: zijn vreugde mogen ontvangen. En wanneer we vreugdevol zijn, is dat dan niet ook zoiets als ‘gelukkig zijn'?.

Met welke bedoeling zou God de tien geboden aan ons gegeven hebben?

Uit liefde, om ons te beschermen, om ons te leren hoe God graag ziet dat we in liefde met elkaar leven en ook om Hem te mogen leren kennen. Het geeft ons grenzen en leefregels die ook nu nog actueel zijn. We zouden ons allemaal een stuk gelukkiger voelen als we ons aan Zijn geboden zouden houden. Het punt is natuurlijk dat we ons er niet aan kunnen houden, zeker niet wanneer we de geboden laagje voor laagje afpellen om er meer uit te leren. Daarom vind ik het zo prachtig dat Jezus dat belangrijkste gebod geeft om alle andere geboden in te vangen, namelijk het liefhebben is het allerbelangrijkste wat God van ons vraagt.

Wat is voor jou de definitie van geluk?

Leven in overgave aan God. In Psalm 37 staat: ‘Leg je leven in de handen van Heer, vertrouw op hem.’ Leven in overgave aan Hem, dichtbij Hem zijn, dat is het ware geluk. God is de grote geluksgever, de rest is surrogaat. Het gaat niet om ons geluk in dit leven, het gaat erom dat we leren God op de eerste plaats te zetten in ons leven, zodat we Hem eren en liefhebben. ‘In Zijn liefde blijven’ is geluk.

Voor wie is het boek bedoeld?

Voor iedereen die graag meer van God wil leren kennen. Voor mensen die op zoek zijn naar hoe ze werkelijk gelukkig kunnen zijn en hoe ze God, zichzelf en hun naasten kunnen liefhebben. Voor mensen die de tien geboden zien als ‘straf’, maar daarin juist ontspanning en liefde mogen ontvangen doordat Jezus de tien geboden schaarde onder dat grootste gebod van de liefde.

Wat hoop je met je boek te bereiken?

Dat de lezers op zoek gaan naar het leven in overgave aan God. Dat mensen de Bijbel (weer) oppakken om zelf in gesprek te gaan met onze liefdevolle Vader in de hemel. Dat we ons ervan bewust mogen worden dat we God veel vaker verdriet doen dat we soms denken, omdat we onszelf niet zo zondig vinden, maar dat Hij 100% perfectie eist. En dat die zonde niet het laatste woord heeft in ons leven, maar dat we vrij mogen zijn door de liefde die Jezus ons toonde aan het kruis. Hij heeft de dood overwonnen en van daaruit mogen we Zijn liefde en genade leven. God is de bron van ons geluk. 

Carianne Ros is christen-therapeut en coach in haar eigen praktijk TotalBalance. Ze schrijft artikelen voor onder andere De Nieuwe Koers en geeft workshops en lezingen over vriendschap. Ze is getrouwd en heeft drie dochters. "De Tien Geboden van Geluk" is hier te koop. 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons