Geestelijke vast in onderzoek bank Vaticaan

Geestelijke topman bij de boekhouding van het Vaticaan gearresteerd

in Christelijk Nieuws

Monseigneur Nunzio Scarano, een geestelijke en geschorst topman bij de boekhouding van het Vaticaan, is vrijdag samen met een agent van de Italiaanse geheime dienst en een financieel tussenpersoon gearresteerd. De drie zouden betrokken zijn bij gesjoemel met grote sommen geld bij de bank van het Vaticaan. Dat meldden Italiaanse media vrijdag.

Scarano werd recent geschorst als accountant bij een financiële instelling van het Vaticaan. Dat was wegens een ander onderzoek naar het vermeende witwassen van geld. Scarano, geheim agent Giovanni Zito en tussenpersoon Giovanni Carinzo worden verdacht van corruptie en fraude.

Scarano en Carinzo zouden een vliegtuig met 20 miljoen euro contant geld van Zwitserland naar Italië hebben willen laten vliegen. De tussenpersoon zou 400.000 euro hebben gekregen om 'dekking' te regelen voor de vlucht, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Het geld zou van de familie van een vriend van Scarano zijn. Het geld heeft Zwitserland uiteindelijk nooit verlaten, aldus een raadsman van Scarano.

De arrestaties kwamen een dag nadat paus Franciscus een groot onderzoek had aangekondigd naar schandalen binnen het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), zoals de bank van het Vaticaan officieel heet.

De bank is de afgelopen tientallen jaren vaak in verband gebracht met duistere praktijken. Door de geheimzinnigheid die om de IOR hangt, zou die zich lenen voor bijvoorbeeld witwassen van zwart geld.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons