"Fundamentalist heeft psychische hulp nodig"

Neurowetenschapper: "Fundamentalisme is mogelijk aandoening"

in Christelijk Nieuws

Een Britse neurowetenschaper beweert dat fundamentalisme 'op termijn' gediagnosticeerd wordt als een psychische aandoening. De wetenschapper Kathleen Taylor vertelde dit vorig weekend tijdens het Hay Literary Festival in Wales.

Taylor stelt dat iemand die radicaliseert en bijvoorbeeld een sektarische ideologie aanhangt niet meer geheel uit vrije wil handelt, maar als iemand die psychische hulp nodig heeft. Taylor denkt niet alleen aan “voor de hand liggende kandidaten als radicale moslims”, maar ook aan ouders die geloven dat ze hun kinderen moeten slaan. 

De visie van de neurowetenschaper zorgt voor behoorlijk wat kritiek. In het dagblad Trouw reageert godsdienstpsychologe Joke van Saane: “Gaan we straks echt fundamentalisten genezen?” “Fundamentalisten zijn helemaal niet gek, ze hebben juist alles prima op een rijtje. Dankzij hun strenge overtuigingen hebben ze veel zekerheid.”

Ook Hijme Stoffels, godsdienstsocioloog aan de VU, verwacht weinig heil van de psychiatrische aanpak. “We kunnen niet objectief vaststellen dat aanhangers van een bepaalde ideologie geestelijk afwijken. Dergelijke 'diagnose' heeft vaak een politieke agenda.”

Bekijk hieronder de video waar Taylor haar theorie uitlegt aan de hand van haar boek "Brainwashing: The Science of Thought Control".

 

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/80xKMuA3gKo?rel=0" frameborder="0" width="420" height="315"></iframe>

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons