Een vloed van arken

Replicaties van ark van Noach wereldwijd populair

in Geloven

Overal zijn er mensen bezig om de Ark van Noach op ware grootte na te bouwen. In Nederland hebben we de replica van ondernemer Johan Huibers. Deze ark ligt aangemeerd in Dordrecht en is tot zover bekend de enige zeewaardige ark.

Het tijdschrift Christianity Today maakte een inventarisatie van alle arkprojecten. In de VS waren er de afgelopen decennia meerdere predikanten die, vanwege een visioen, meenden te moeten beginnen aan de bouw van een ark. Bijvoorbeeld Richard Greene uit Frostbrug (Maryland) begon er in 1974 al mee. Het gevaarte bestaat nu, bijna 40 jaar later, nog maar uit een stalen frame van een derde van de ark.

Een andere Baptistenpredikant Tommy Moore uit Broomfield (Colorado) kondigde in 2001 aan een ark te bouwen maar hij is nog steeds op zoek naar sponsoren. In Canada hebben ze wel een ark gemaakt, maar kleiner dan de oorspronkelijke ark.

De laatste jaren zijn er weer nieuwe enorme projecten bijgekomen. Op het eiland Ma Wan, bij Hong Kong, is zelfs een themapark geopend met onder meer een relplica van de ark. Ook de Amerikaanse organisatie 'Answers in Genesis' wil een themapark bouwen met een ark en dierentuin. De geschatte kosten zijn 73 miljoen dollar. Ook hier zit het nog niet mee met de fondsenwerving.

Het laatste grote project speelt zich af in Jerevan, de hoofdstad van Armenië. Hier komt een replica van de ark en de overheid wil er aan meebetalen. De berg Ararat is het symbool van Armenië en het themapark kijkt uit op de berg Ararat, waar de echte ark op belandde na het zakken van het water van de zondvloed.

Waarom zou het zo populair zijn om Noachs ark na te bouwen? Een oorzaak kan liggen bij Hollywood-producties als Indiana Jones en Evan Almighty, denkt Christianity Today. Volgend jaar verschijnt er weer een film over de ark: Noah met de bekende actuer Russel Crowe als Noach.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons