Een unieke dodenherdenking

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

in Christelijk Nieuws

Voor mij is de dodenherdenking van 4 mei altijd al bijzonder geweest. Van kinds af aan ben ik opgegroeid met de verhalen van twee oudooms, die in de Tweede Wereldoorlog als verzetshelden door de Duitsers zijn gefusilleerd. Als het even kan, bezoeken we een van de vele herdenkingsplaatsen in het land. Dat is tenminste als Lindsey, mijn vrouw, geen piano hoeft te spelen tijdens de herdenkingsdienst in onze wijk.

Dit jaar ben ik betrokken bij een unieke herdenking in Amerongen. Ik ben hier op een weekend van stichting GAVE voor alleenstaande asielzoeker moeders en hun kinderen. Ze hebben mij gevraagd om een voorstelling te verzorgen, waarbij we ook ruimte creëren om stil te zijn om acht uur.

Welk verhaal?
Ik had getwijfeld welk Bijbels verhaal ik deze avond zal gaan vertellen. Uiteindelijk heb ik voor het onbekende verhaal van koning David en Mefiboseth gekozen. De symboliek sprak mij aan: Mefiboseth, de prins die alles kwijt was en die door David weer als koninklijk hersteld wordt. Het trof mij dat deze vrouwen en kinderen ook alles kwijt zijn geraakt, maar dat ze in Gods liefde een stuk herstel mogen vinden.

Verbazing
Groot is mijn verbazing (ik weet dat 'verwondering' vromer klinkt, maar ik kan het niet mooier maken dan het is) als ik ontdek dat het thema van het weekend 'Een kroon voor jou' is en dat ze die ochtend tijdens de Bijbelstudie het verhaal van Mefiboseth hebben behandeld. Zonder overleg is dit toch wel heel toevallig.

Rommelige voorstelling
Het wordt een rommelige voorstelling met oudere kinderen die precies willen weten hoe alle trucjes werken, kleine baby's die voortdurend jengelen en moeders die geen goed Nederlands verstaan! Om acht uur proberen we stil te zijn. Zo goed als het lukt, staan we niet alleen stil bij alle overledenen in de Tweede Wereldoorlog, maar we staan ook stil bij hun eigen verlies.

Prinsen en prinsessen
Na achten vieren we feest dat wij in de liefde van de hemelse Vader, net als Mefiboseth, allemaal prinsen en prinsessen mogen zijn.

Als ik 's avonds terug naar huis rijd, ben ik stil van alle indrukken. Het was mooi...

 

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons