"Deze vrouwen moeten van zichzelf gaan houden"

Nienke Westerbeek (Eva) met christelijke vrouwen op bezoek bij gevluchte Syrische vluchtelingen

in Geloven

Arabische vrouwen zijn in hun eigen en andermans ogen vaak niet meer dan de dienstbare moeder van, of vrouw van en erg beperkt in hun opleiding en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Arab Women Today wil daar wat aan doen.

Deze professionele christelijke vrouwenorganisatie (radio, tv, magazine op de website, workshops, conferenties) heeft als hoofddoel om Arabische vrouwen te empoweren vanuit hun christelijke visie. Juist in de Arabische context nog heel veel terrein te winnen. Als deze vrouwen van zichzelf gaan houden gaat er een nieuwe wereld open voor henzelf, maar ook voor hun gezinnen en hun omgeving.

ZOA
Het was een goede zet van ZOA om juist deze professionele organisatie uit te kiezen om naast dit soort workshops, ook noodhulp te verlenen. Inmiddels zorgen zij ervoor dat helder wordt wie nog niet in aanmerking komt voor noodhulp of nog wacht op registratie bij de UNHCR. Tot die tijd verstrekken zij in samenwerking met vele vrijwilligers uit kerken in Amman de eerste hulp. ‘En het gaat niet alleen om de pakketten, het gaat er ook om dat wij echt naar hun verhalen willen luisteren.’

Trauma
Inmiddels bieden ze deze vrouwen ook traumaworkshops aan. ‘Dat zeggen we natuurlijk niet zo. We nodigen ze uit voor een ontmoeting en om te praten over wat ze hebben meegemaakt. De vrouwen komen dan omdat ze hopen dat we iets van eten of goederen voor hen hebben. Maar als ze hier zijn, ontdekken ze dat het ook belangrijk is dat ze van binnen geheeld worden.’

Eerlijk
De vrouwen van Arab Women Today zijn eerlijk. ‘Voordat we dit werk gingen oppakken, maakte ik me vooral druk over de inrichting van mijn huis. Nu schaam ik me daarvoor. Wat heb ik te klagen? De vrouwen die we ontmoeten hebben alleen meegenomen wat ze konden dragen.’
‘Als ik een dag meegedraaid heb en alle verhalen heb gehoord, ben ik stuk. Het zijn zulke heftige verhalen.’

Donker
Voorlopig lijkt de oorlog in Syrie nog voort te duren. Tot die tijd moeten de vrouwen zich met hun kinderen en vaak zonder man toch weten te redden. De workshops van Arab Women Today helpen hen om in deze duistere periode van hun leven toch wat lichtpuntjes te zien. Mooi om te zien dat de waarden van Gods Koninkrijk altijd leven brengen, zelfs als het donker is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons