De digitale wapenuitrusting van God

Recensie ‘Handboek kerk en social media’

in Christelijk Nieuws

Kerken en social media, voor sommigen nog een onbekende combinatie. Binnen de kerkelijke gemeentes zijn de meningen er sterk over verdeeld. Cultuurtheoloog Frank Bosman en mediawetenschapper Eric van den Berg schreven samen met andere mediaspecialisten en theologen een boek over hoe kerken social media kunnen inzetten.

Het Handboek kerk en social media bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt er vooral kennis gemaakt met de social media van deze tijd. Aan de hand van recente voorbeelden van verschillende christelijke, protestantse en katholieke gemeentes wordt het medialandschap in kaart gebracht.

In het boek wordt het voorbeeld gegeven van "Ut Engelke". Zij is een modern geklede stenen engel op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch met een mobieltje in haar hand. Aan de engel is een anonieme vrouw gekoppeld die je kunt bellen over geloofsvragen. Ook bestaat er een website en twitteracount van de engel. Deze 'moderne' en originele manier van communiceren bleek een groot succes en werd internationaal nieuws.

Aan het eind van het eerste deel worden verschillende strategische mogelijkheden uitgestippeld. Hierbij worden verschillende adoptiemodellen en stappenplannen kritisch behandeld aan de hand van voorbeelden.

Het tweede deel gaat vooral over de ethische kant van social media voor de kerken. Wat kan wel en niet? Hoe kan social media effectief zijn voor de gemeente? Hoe zouden kerken het kunnen aanpakken? De beantwoording van de vragen wordt ondersteund door relevante onderzoeksresultaten, theorieën en voorbeelden. 

 Het is natuurlijk niet voor het eerst in de geschiedenis dat wij de boodschap van het evangelie op een eigentijdse manier proberen te brengen. Paulus deed dit volgens de auteurs van het boek ook al. "Toen Paulus in Griekenland het evangelie verkondigde, heeft hij een citaat gebruikt van de Griekse dichter Aratus: "Uit hem komen ook wij voort." De dichter doelde daarmee op de oppergod Zeus, maar Paulus had het over de God van Jezus Christus. Paulus verpakte het evangelie zo mooi mogelijk voor het filosofisch gehoor."

Het boek biedt een goed overzicht voor gemeentes over hoe zij social media kunnen inzetten. Dit komt door de talloze voorbeelden uit verschillende kerkelijke gemeentes en doordat de mogelijke strategieën kritisch worden uitgelicht. Deze sfeer is prettig. De lezer kan zijn eigen weg banen door het boek door bij verschillende passages aandachtig door te nemen en andere sneller door te bladeren. De recente voorbeelden houden de vertelling luchtig en minder abstract.

 

Eric van den Berg en Frank G. Bosman: Handboek kerk en social media. Boekencentrum Uitgevers, Zoetermeer. € 15,90

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons