Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BLOG | Waarom was die kruisiging zo belangrijk?

Jezus’ kruisiging is redding voor de wereld? Hoe zit dat?

Onlangs vierden we Pinksteren, het feest van de oprichting van de kerk. Wat geloofde deze vroege kerk? En welke rol speelde de kruisiging van Jezus hierin?

Deel:

Christenen zien in de marteling op Goede Vrijdag de redding van de wereld. Omdat Jezus God zelf was, is de kruisiging het ultieme moment van goddelijke liefde! Hoe kan dat? Onder christelijke denkers zijn er verschillende ideeën over die elkaar aanvullen:

1. God wordt solidair met iedereen die verdriet heeft. Er is nu geen lijden meer zo erg, of hij heeft het aan den lijve meegemaakt. Zelfs de dood en zelfs de ervaring zonder God te zijn, hoe mysterieus, herkent hij vanaf nu. Niemand is nog eenzaam in zijn pijn, want daar is God altijd bij.

2. God geeft het voorbeeld van volmaakte liefde. Jezus blijft namelijk tot het einde toe vergevingsgezind en raakt niet verbitterd. In alle omstandigheden is het blijkbaar mogelijk toch nog hoop te zien, hoe zwart alles ook voelt. Wat er ook gebeurt, hier ligt de uitdaging je leven niet te laten vergallen door wat je overkomt.

3. God ontmaskert de menselijke motieven. Het was het beste van het beste van de mensheid die uiteindelijk Jezus ombracht. De verst ontwikkelde religie, het Jodendom, en het meest uitvoerige juridische systeem, faalden. Het waren welvarende, hoogopgeleide mensen die Jezus veroordeelden. Dat zegt veel over waartoe mensen kennelijk in staat zijn.

4. God put de kwade machten uit. Het slimste en diepste kwaad dat wij mensen konden verzinnen (en volgens veel christelijke denkers zit daar de duivel achter) kwam bij elkaar tegen Jezus. Het probeerde hem te verleiden ook bitter te worden. Maar dat lukte niet. Zo werd eens en voor altijd bewezen dat liefde sterker is dan de dood.

5. God toont zich eindeloos betrokken. Het lijkt alsof hij zich niet interesseert in de wereld en niets doet aan het kwaad. Waarom is er zoveel ellende? Waarom doet hij daar niets aan? Aan het kruis bewijst hij, dat het allesbehalve desinteresse is: hij laat anderen niets ondergaan, wat hij zelf niet bereid is ook te ervaren.

6. God onderzoekt de uithoeken van zijn liefde. Zijn geduld en toewijding waren al uitgetest, maar dit is de meesterproef. Hier blijkt of hij toch niet op het laatste moment voor zichzelf kiest. Zo radicaal hebben wij mensen hem nog nooit uitgeprobeerd. Maar als hij zelfs nu nog geduldig blijft, betekent het dat hij altijd geduldig zal zijn.


Auteur: Reinier Sonneveld

--:--