BLOG | Gelovig seculier

Johan Snel blogt over politiek, geschiedenis en media

Journalist Tijs van den Brink wil ooit de politiek in, maar niet per se voor een christelijke partij. Dit lezen we in een dubbelinterview met hem en zijn vader in De Nieuwe Koers.

Het is een prachtscène: hervormd predikant Tijs van den Brink senior, 80 en al lang met pensioen, in zijn appartement in Putten, en moeder die de aardappelen schilt. Senior is “diep dankbaar” dat hun zes kinderen hun geloof delen.

Tijdperk
Maar er zijn verschillen, erkent hij, en die zitten vooral in de cultuur. Ook vindt hij het jammer dat junior niet voor christelijke politiek kiest. Senior en junior staan zo elk voor een visie, of zelfs voor een tijdperk.

Lang was er het ideaal van christelijke partijen. Vooral de outsiders, katholieken en gereformeerden, wilden graag meedoen. Toen een eeuw geleden ook bij ons de democratie ontstond, grepen zij hun kans. Samen, hoe verschillend ook, gingen ze de politiek bepalen.

Dat kleurde de hele samenleving. De afgelopen eeuw domineerden christelijke stromingen – die trouwens elkaar nauwelijks als christenen zagen – een flink deel van politiek en samenleving.

Hun directe erfgenaam is het CDA en hun gedachtegoed vind je ook wel bij de ChristenUnie. Bij de omroepen zijn KRO en NCRV, ooit de trots van katholieken en gereformeerden, zo ontstaan. De EO stamt niet uit die wereld, maar inhoudelijk kun je daar soms ook aan denken.

Het is de wereld van Tijs senior. Terecht koestert hij de mooie dingen van die ‘christelijke’ samenleving van de afgelopen eeuw. Dat er in Nederland überhaupt christelijke partijen en omroepen bestaan, is best een bijzonder verhaal. Daar heeft senior een punt om te koesteren.

Seculier
Toch begrijp ik Tijs junior beter. In de rest van de wereld is zijn standpunt ook heel normaal. Want in bijna geen enkel ander land vind je christelijke partijen. Praktisch wereldwijd zijn christenen actief in alle mogelijke politieke partijen, van links tot rechts, progressief en conservatief.

Maar christelijk zijn die bijna nooit. Trouwens: omroepen ook al niet. De EO is op afstand de grootste christelijke omroep ter wereld, in nota bene een van de meest geseculariseerde landen.

In de rest van de wereld werken christenen in alle mogelijke organisaties, maar zelden voor christelijke. Overal zijn christenen gewend hun geloof vorm te geven in seculiere en algemene instellingen. Dat is het punt van Tijs junior.

Als ik me niet vergis, kiezen ook in Nederland steeds meer christenen die ‘seculiere’ weg.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons