BLOG | De kerk: sociale rem voor jongeren?

Jongeren verlaten Facebook vanwege ‘sociale rem’. Geldt dat ook voor de kerk?

in Christelijk Nieuws

Komende zondag ga ik voor in twee jeugddiensten, beide met een thema die gelinkt is aan Facebook. Met ruim één miljard Facebook-profielen lijkt de jongerencultuur vooral over die sociale media te gaan. 'To like or not to like, that’s the question.' Of toch niet?

Facebook lijkt namelijk over zijn top heen. De grootste groeiende groep nieuwe gebruikers zijn nu 55+ers in plaats van jongeren. Zeg maar de oma’s die de foto’s van hun kleinkinderen willen zien op het prikbord van hun kinderen.
 
Jongeren zijn er niet altijd even blij mee: ouders die ook een Facebook-account aanmaken en dan hun vrienden willen zijn. Nu is dat nog niet het ergste, maar zodra ze daadwerkelijk gaan reageren op hun online gedeelde leven is de lol er toch echt af. Een paar weken terug sprak ik in een kerk over sociale media met ouders en jongeren. Reagerende ouders was echt het ergst denkbare voor jongeren: “Ik schaam me kapot”.
 
Zelf gecreëerde identiteit
De ‘veroudering’ van deze vormen van sociale media zorgt ervoor dat nieuwe generaties jongeren nieuwe sociale media opzoeken, zoals Tumblr of het sterk groeiende snapchat. Daarnaast zie ik de laatste tijd nog een reden langskomen. In een recente blog van Emerce over dit onderwerp doet een jongere de uitspraak: “In plaats van dat ik word geassocieerd met mijn naam en mijn echte leven, kan ik op Tumblr een nieuwe, zelf gecreëerde identiteit aannemen.”
 
Dat lijkt op een vorm van escapisme of zoals Emerce het noemt: anonieme contentcuratie. “Een verzameling korte berichten, verhalen, foto’s en video’s waarmee anonieme gebruikers zonder sociale rem kunnen mixen, creëren en delen.” Een boeiende ontwikkeling.
 
Sociale rem?
Vooral dat fragment ‘zonder sociale rem’ blijft hangen als ik het lees. Het lijkt erop dat het echte leven te echt is voor jongeren. Facebook is te realistisch en remt daardoor teveel.
 
Zeker dat gegeven is interessant om eens naast de kerk en het doorgeven van geloof te leggen. Als er ergens een netwerk is die voor jongeren zwaar voelt, als een rem, waarin dingen moeten of niet mogen is dat de kerk of het geloof (lees hierover bijvoorbeeld het boek Generatie Z). Je mag niet drinken, geen seks hebben met wie en wanneer je dat wil, op zondag nooit uitslapen, eigenlijk zijn je muziek en games standaard fout of gewelddadig. Zo lijkt het.  
 
Zelfs kerken die zeggen daar niet de nadruk op te leggen, vinden het toch lastig goed uit te leggen wat de lengte, breedte en diepte van Gods vrijgevige goedheid is. Als het dan ook nog een netwerk is waar de veroudering sterk toeslaat lijkt de kerk fiks op achterstand te staan ten opzichte van lichtere netwerken zoals eerder genoemde Tumblr of zelfs nog Facebook.
 
Geestelijke drive
Toch ben ik ervan overtuigd dat als Gods Geest werkt, er - zelfs in een zwaar netwerk als de kerk die, onderhevig is aan veroudering en zoekt naar helder communiceren - een geestelijke drive naar boven komt waardoor jonge gasten heilig gaan mixen, creëren en delen. 
 

Auteur: André Maliepaard 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons