BLOG | Als water door je vingers

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

in Geloven

Het is een van de eerste warme dagen van het jaar. Bij ons in de wijk merk je dat het lente wordt als mensen op een stoeltje met een flesje bier voor hun huis gaan zitten. Onderweg naar de supermarkt kom ik hem tegen. Het is een van ‘mijn jongens’, waar ik jarenlang mee opgetrokken heb. Vanaf zijn tiende tot zijn zeventiende was hij een vaste bezoeker van ons jeugdwerk en van onze gemeente in de wijk. Helaas is hij net als de meerderheid van de tienerclub allang uitgevlogen.

Al een jaar ‘buiten’
Wanneer ik hem vraag hoe het met hem gaat, antwoordt hij met een glimlach, dat hij al een jaar ‘buiten’ is. We weten allebei wat hij bedoelt. De laatste jaren heeft hij meerdere keren in de gevangenis gezeten, maar nu is hij al weer een jaar vrij. Is dit niet iets om te vieren?

Op mijn vraag wat hij nu in het leven doet, haalt hij zijn schouders op. “Ik hang een beetje rond. Doe niet veel… Ik mag hier eigenlijk niet zijn. Als ze (de politie) mij hier zien, dan pakken ze me op. Dus ik blijf meestal uit de buurt.”

Wat is zijn leven anders verlopen dan waar hij als jonge tiener van droomde. Maar ik ben blij voor hem. Een heel jaar vrij, dat is niet niks!!

Tweede jaar HBO studie
In de supermarkt kom ik onverwachts een andere jongen uit mijn oude tienerclub tegen. Het is me de middag wel. We zeggen elkaar verrast gedag. Hij vertelt me trots dat hij na zijn MBO nu in het tweede jaar van zijn HBO studie zit. Wat een feest! Wie had dat nu kunnen denken! 
Na al die jaren van investeren in die jongens had ik het gevoel dat alles wat ik had gedaan als water door hun vingers was weggestroomd. Maar op een zonnige middag in de wijk blijkt het toch niet voor niets te zijn geweest…

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons