Bijbel is helemaal TOPPIE!!!!!!

Een briljante, coole, super vette, geniale blog van Johan Snel

in Geloven

Briljant! Super! Geniaal!! Facebook en Twitter staan er vol mee. We slaken kreten dat het een lieve lust is en hele tweets gaan op aan de uitroeptekens.

Dat levendige is het leuke. Lang hoorden we dit soort woorden alleen live, mondeling. Nu lees je ze als geschreven taal. Ook creatieve kindertaal zag je vroeger nooit op papier, en kreeg je alleen te horen als je tot de kinderwereld mocht doordringen.
Allemaal vet, gaaf, koel, dus. Of, zoals je nu ook volwassenen ziet twitteren: briljant, super, geniaal!

Chimpansees
Maar zoals altijd: er zit ook een andere kant aan het verhaal. Let maar eens op een bepaald type twitteraar. We kennen ze allemaal, tweeps die alles toppie vinden. En die je nooit betrapt op een eigen gedachte.
Taal is dan een gevel geworden, een façade.  Sociale media gebruik je om kreetjes te slaken en te laten zien dat je er ook bent. Zoals chimpansees met hun achterste doen.
Woorden kun je gebruiken zonder je druk te maken om hun betekenis. Het is een taalgebruik dat we kennen als ‘postmodern’.

Postmodern
Zoals altijd, zitten daar ook serieuze ideeën achter. Nog niet zolang geleden waren er filosofen in de mode die betoogden dat er geen werkelijkheid bestaat achter de woorden, dat taal in feite geen betekenis heeft. Zulke postmodernisten werden ook in Nederland grif gelezen.
Het enige wat je kunt doen, vonden ze, is de taal zelf nog onderzoeken. Geweldig onleesbare boeken leverde dat op, maar omdat ze zo ingewikkeld waren, durfde niemand dat hardop zeggen.  Je telde pas mee als je je behoorlijk postmodern kon uiten.
Nou gaan modes altijd weer voorbij, en intussen hoor je weinig filosofen nog beweren dat woorden nergens over gaan. Toch zie je nog wel de gevolgen.

Woede
Een ervan is de bloei van lege taal.  We zijn gewend geraakt, woorden niet erg serieus te nemen. Er zijn zelfs communicatiedeskundigen voor wie alles draait om het effect – of iets waar is of puur gelogen, doet er minder toe.
Een van de heerlijke dingen van de Bijbel is, dat woorden daarin wel een betekenis hebben. Als het gaat over recht en waarheid – en die woorden lees je vaak – dan gaat het er ook echt over.
De Bijbel is een complete bibliotheek en alles kom je tegen: humor, sarcasme, woede, zinderende blijdschap. Maar woorden zonder betekenis gelukkig niet. Daar kunnen we best iets van leren. Helemaal toppie!

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons