Bijbel bestseller in Noorwegen

Nieuwe bijbelvertaling populair in seculier Noorwegen

in Geloven

In het seculiere Noorwegen staat de nieuwe vertaling van de Bijbel boven aan in de bestsellerslijsten. De Bijbel is zelfs populairder dan de bestseller 'Vijftig Tinten Grijs'. Dat is te danken aan een nieuwe Bijbelvertaling die in oktober werd gepresenteerd.

In totaal zijn er bijna 80.000 exemplaren verkocht in de laatste maanden van 2011. De laatste vertaling was ruim 30 jaar oud. De nieuwe vertaling van 2011 heeft geprobeerd het boek leesbaarder en meer bij de tijd te maken. Destijds stonden klanten bij sommige boekhandels in rijen te wachten om een Bijbel te bemachtigen. Inmiddels zijn verschillende edities van de Bijbel verschenen, zoals een literaire Bijbel en een Bijbel zonder nummering van hoofdstukken en verzen.

Woordvoerder van het Noorse Bijbelgenootschap, Anne Veiteberg verklaart tegenover het persbureau AP dat het succes mogelijk het gevolg is van de toegenomen immigratie. De afgelopen zes jaar hebben ruim 250.000 immigranten zich in het Scandinavische land gevestigd. Daarvan is 60 procent christen terwijl de rest moslim, hindoe of boeddhist is. “Nu wij kennis maken met verschillende culturen en religies, zijn de Noren zich steeds meer gaan interesseren in hun eigen geloof,” aldus Velteberg. 

Volgens Stine Smemo Strachan van het Noorse Bijbelgenootschap hebben de hoge verkoopcijfers niets te maken met het schietdrama in Utoya in de zomer. Door het drama zou het verlangen versterkt kunnen worden om troost te zoeken in het christelijk geloof.

 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons