Benno L.: Katholieke opvoeding heeft erger voorkomen

Pedozwemleraar die morgen vrij komt schrijft brief aan ouders

Benno L., de zwemleraar die in 2009 is veroordeeld wegens misbruik van tientallen zwakbegaafde kinderen, heeft een brief aan zijn slachtoffertjes geschreven. Hij vertelt daarin onder meer dat het misbruik kwam door zijn zoeken naar 'spanningen'. Ook zegt hij dat hen geen blaam treft: "Alleen ik heb schuld aan mijn vergrijp".

L. schreef de brief omdat hij binnenkort vrijkomt. Hij vertelt zijn slachtoffers en hun ouders dat hij er 'alles aan zal doen om een ongewenste ontmoeting met jullie te vermijden c.q. voorkomen'. L. zegt dat hij van plan is in het buitenland te gaan wonen 'als Justitie mij daar toestemming voor geeft'. De brief is door EenVandaag online gezet.

Streng geweten
De zwemleraar geeft aan dat erger is voorkomen door zijn gelovige opvoeding: "Ik ben wel blij dat ik door mijn streng katholieke opvoeding wel een erg streng geweten heb dat mij ervan heeft weerhouden om nog meer ellende aan te richten dan ik al heb gedaan." Volgens L. is zijn 'onacceptabele gedrag' onder andere te verklaren doordat hij vanwege zijn ADHD spanningen opzocht en omdat zijn normbesef vervaagde: "Mijn geweten is met de tijd verzwakt en na het dodelijke ongeval van mijn kleinzoon ben ik helemaal uit de bocht gevlogen." Volgens zijn behandelaars is Benno L. dan ook geen "kernpedofiel" omdat zijn delicten niet zijn ontstaan "door seksuele motieven".

Bijbel
"Ik bid jullie om vergeving, maar begrijp het ook wanneer jullie daar niet aan toe zijn." schrijft L. in zijn brief. Hij is ten alle tijde bereid om zijn gedrag en misstappen in persoon of in briefvorm toe te lichten. Sommige ouders hebben hem al brieven gestuurd. Zo bedankt Benno L. aan het slot van zijn brief anoniem gebleven ouders van een slachtoffer voor "de bijbel die zij mij cadeau hebben gegeven en de bijgevoegde brief. Als gelovige Christen vind ik dit zeer bijzonder en heb ik daar grote waardering voor."

Vanavond is Pieter van der Kruijs, de advocaat van Benno L., te gast bij Knevel & van den Brink 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons