Asielzoeker vermoord vanwege bekering?

Iraanse Mostafa ontving drie dagen voor moord zijn verblijfsvergunning

in Christelijk Nieuws

De Iraanse Mostafa Talaie werd vermoord omdat hij christen was geworden. Dat zeggen meerdere vrienden van Mostafa. De Vijfde Dag zendt vanavond een reconstructie uit van de moord in Oisterwijk eind februari 2013.

Mostafa Talaie vlucht in 2001 uit Iran. Zijn bekering was voor de IND een belangrijk argument om hem na twaalf jaar procederen alsnog een verblijfsvergunning te geven in februari 2013. Drie dagen later wordt hij vermoord. De Vijfde Dag gaat op zoek naar het antwoord op de vraag: waarom?

Asielzoekers uit De Immanuelkerk in Bergum, waar Talaie voor zijn dood wekelijks kwam, krijgen regelmatig doodsbedreigingen of hebben te maken met geweldsincidenten, zegt dominee Marco Buitenhuis. Zo is er volgens hem iemand met een mes neergestoken en moesten drie Irakezen na fysiek geweld onderduiken.

Maximale vorm van haat
Amir, een goede vriend van Talaie, kreeg kort na de moord een telefoontje van een onbekende man: “Hij vroeg of ik ook christen was. Toen ik ‘ja’ antwoordde, kreeg ik te horen: ‘Dan is het tijd dat jij ook vermoord wordt’.”
 
Verschillende vrienden van Talaie zeggen dat zij hebben gehoord of gezien dat de beide handen van de asielzoeker gebroken zouden zijn. Volgens hen is dat een teken van diepe minachting in de islamitische cultuur en religie. Ze noemen het ‘een maximale vorm van haat’. De politie geeft aan dat dit bij de autopsie niet is gebleken, maar doet op dit moment wel onderzoek naar deze verklaringen.

De Vijfde Dag, woensdagavond 26 juni om 20.25 uur, Nederland 2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons