'Arts moet op missie in biblebelt'

Paul Mertens: Artsen moeten ouders aanspreken op niet vaccineren kinderen

in Christelijk Nieuws

Jeugdartsen en huisartsen moeten ouders die hun kinderen niet laten vaccineren daarop aanspreken. Dat zegt Paul Mertens, die is gepromoveerd op onderzoek naar uitbraken van infectieziekten, in het Nederlands Dagblad.

"Het is doodzonde dat er kinderen doodgaan en verstandelijk gehandicapt raken door mazelen, terwijl dat niet nodig is", zegt hij. "Jeugdartsen moeten niet in hun consultatiebureau blijven zitten, maar actief de ouders opzoeken die hun kinderen niet laten inenten", aldus Mertens.

De gereformeerden in de biblebelt die hun kinderen niet laten vaccineren, vormen volgens Mertens het grootste gevaar. Zij wonen dicht bij elkaar waardoor grote uitbraken kunnen ontstaan.

Op dit moment hebben ten minste 161 mensen de mazelen. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het daadwerkelijke aantal zieken ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts stappen.

De ziekte brak dit voorjaar uit in een aantal gemeenten waar veel streng gereformeerde mensen wonen. Vanwege hun geloof zien zij vaak af van vaccinatie tegen de ziekte.

Het is volgens het RIVM waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden; de grootste piek wordt pas over enkele maanden verwacht.

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons