150.000 bezoekers kerkennacht

Drie keer zoveel kerkgangers als 2 jaar geleden

in Christelijk Nieuws

Zo'n 150.000 mensen maakten dit weekend gebruik van de kans om 's avonds een kijkje in de kerk te nemen. Bezoekers konden tijdens de zogenoemde Kerkennacht ook eens een kerk bezoeken van een andere geloofsrichting. ,,Van apostolisch tot aan mormoons, ze deden allemaal mee'', vertelt bestuurslid Bert Kuipers van Stichting Kerkennacht.

De Kerkennacht was ook dit jaar een bonte bedoening. Zo deden volgens de organisatie veel kerken van ,,nieuwkomers'' mee, ,,zoals Ghanezen of Kaapverdianen'', stelt Kuipers. ,,Zij hadden vaak weinig ervaring met het organiseren van dit soort dingen. Daarom deden ze het vaak in samenwerking met andere kerken.''

In totaal openden zo'n 600 kerken in 60 gemeenten de deuren voor publiek. Dat is fors meer dan twee jaar geleden. Toen wisten kerken uit 20 gemeenten volgens Kuipers zo'n 50.000 bezoekers te lokken.

Kerken paaiden bezoekers dit jaar met bijzondere gasten of herkenbare thema's. Zo kregen bezoekers in de Utrechtse Domkerk tot hun verrassing geen preek van een pastoor of dominee, maar van zangeres Karin Bloemen. Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb liet zich strikken om kerkbezoekers toe te spreken.

Kuipers noemt de groeiende populariteit van de Kerkennacht een ,,zwaan-kleef-aan effect''. Kerken zouden onderling om de tafel gaan zitten om leuke dingen te bedenken en weten elkaar vervolgens enthousiast te maken. Het gebrek aan een centrale organisatie zou de kracht zijn van de Kerkennacht: ,,Kerken hoeven niet eindeloos te vergaderen. Ze mogen gewoon doen wat bij ze past'', aldus het bestuurslid.

 

Foto & tekst: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons