'Zeventig maal zevenmaal kans op herstel'

Exodus Nederland helpt (ex-)gedetineerden de samenleving in

in Christelijk Nieuws

Exodus, een christelijke organisatie die ondersteuning aan (ex-)gedetineerden in de laatste fase van hun straf biedt, heeft onlangs de campagne 'Een goed verhaal' gelanceerd. In acht verschillende filmpjes van één minuut vertellen zowel ex-gevangenen als betrokkenen over hun relatie met het werk van de organisatie. Wekelijks verschijnt er een filmpje met een bijhorend verhaal op de website van Exodus.

De campagne heeft als doel om meer mensen met de organisatie bekend te maken, om vervolgens nieuwe donateurs te kunnen werven. De filmpjes geven een indruk van het werk waar Exodus zich voor inzet, namelijk het begeleiden van (ex-)gedetineerden die gemotiveerd zijn om uit de criminaliteit te stappen. "Wij proberen mensen te begeleiden bij hun uittocht”, vertelt fondsenwerver Renny van der Sleen. “Maar ‘eens een boef, altijd een boef' ligt bij veel mensen dan direct voor in de mond."

Beloofde land
Exodus (genoemd naar het Bijbelboek) vergelijkt de uitstroom van gedetineerden met het volk Israel, dat vanuit Egypte naar het beloofde land werd geleid. In de ondersteuning van deze fase werkt de organisatie met vier sleutels naar werkelijke vrijheid; wonen, werken, relaties en zingeving. "In de gevangenis raak je niet alleen je vrijheid kwijt, maar bijvoorbeeld ook zaken als werk, woonruimte en goede relaties", aldus Van der Sleen. "Daar werken we aan. En zingeving is belangrijk voor de motivatie om uit de criminaliteit te blijven.”
De organisatie werkt vanuit christelijke principes en brengt deze in praktijk door gehoor te geven aan de Bijbelse opdracht om 'minsten te bezoeken' en om nieuwe kansen aan te bieden. "Er is niet alleen een tweede kans, maar zeventig maal zevenmaal kans op herstel en vergeving", vertelt Van der Sleen.

Exodushuis
Zoveel kansen als Exodus probeert aan te bieden, zo groot zijn soms ook de problemen voor ex-gedetineerden om hun leven in de hedendaagse samenleving op te kunnen pakken. Tijden van tevergeefse sollicitaties, geen hulp van de overheid zonder woonadres en het niet kunnen inschrijven voor een zorgverzekering zijn geen ondenkbare situaties. Van der Sleen noemt een voorbeeld: "Zo stond Erik-Jan (ex-gedetineerde) na vier maanden oog in oog met de verleiding om in oude patronen terug te vallen, toen hij zich het gesprek met de gevangenispredikant herinnerde. Mede dankzij donateurs kon hij terecht in één van de elf 'Exodushuizen', waar uitzicht op een hoopvolle toekomst wordt aangeboden."

De korte films van de campagne 'Een goed verhaal' zullen tot begin juli van dit jaar wekelijks op de website verschijnen. Morgen gaat het tweede filmpje online, van bewoner Jagat. Jagat kwam tot geloof en liet zich dopen tijdens zijn verblijf in een Exodushuis.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons