Vluchtelingen op straat, zonder antwoorden

in Christelijk Nieuws

Deze middag hebben de vluchtelingen de vluchtkerk verlaten. De illegalen uit onder meer Somalië, Sudan en Ethiopië zijn nu geheel op henzelf aangewezen. Voor 18.00 uur moet de hele groep weg zijn uit de St. Jozefkerk in Amsterdam West.

Vanaf 14 uur kunnen de bewoners zich melden bij de gemeente, waar ze envelop met een eenmalig bedrag van 225 euro krijgen. Met dat geld kunnen ze reizen naar vrienden of een advocaat en beltegoed kopen voor hun telefoon.

Abebe uit Ethiopië is een van de uitgeprocedeerde asielzoekers die de kerk heeft verlaten. Hij weet niet waar hij naartoe moet. "Ik heb net alleen 225 euro gekregen, maar wat moet ik ermee? Wat kan ik met 225 euro? Ik heb geen familie of vrienden waar ik heen kan. Ik ben aangewezen op de straat en kan met 225 euro misschien 3 dagen eten kopen. Verder hebben we niks."

"Ik ga gewoon de straat op totdat mijn geld op is en ik geen eten en drinken meer kan kopen", zegt Bayissa, eveneens uit Ethiopië. "We hebben allemaal geen plek om heen te gaan en ik heb nergens meer hoop op."

In het gebedshuis lagen vrijdag aan het begin van de middag nog matrassen, bankstellen, etensresten en rondslingerende kleding. Buiten staan veel tassen klaar en wachten enkele tientallen bewoners op wat er gaat gebeuren.

Rikko Voorberg van steungroep Vluchtkerk, uitte zijn frustratie over de gang van zaken gisteravond in Knevel en van den Brink. “De Nederlandse staat maakt het de vluchtelingen zo moeilijk, dat ze eieren voor hun geld kiezen en terug gaan naar het land van herkomst. Er zijn ook veel vluchtelingen die wel terug willen maar niet kunnen, omdat de ambassade daar niet meewerkt.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons