Top 5 Gevaarlijke uitvindingen (volgens christenen)

Technische vooruitgang en geloof

in Geloven

Door de tijden heen zijn christenen niet altijd even positief geweest over de technologische vooruitgang. De laatste nieuwkomer, de 3D-printer, wordt in sommige kringen ook met argusogen gevolgd.

De 3D-printer is “een stap richting de hel op aarde zijn”, zo schrijft een columnist in het Reformatorisch Dagblad in de krant van afgelopen maandag. Of de kritiek terecht is zullen we nog moeten afwachten. Een kleine greep uit de tot nu toe bekende ‘gevaarlijke uitvindingen’ – volgens christenen dan. 
 
5. 3D Printer
 
De nieuwste, zeer verdachte uitvinding, is de 3D-printer. Met deze printer kun je alles maken wat je maar kunt bedenken. Bij de spraakgestuurde printer hoef je alleen nog maar te spreken en het is er. Waar ligt de grens? Mensen hebben elkaar niet meer nodig en zullen zeer ongelukkig worden van deze maakbare wereld. Een gelovige columnist omschrijft de uitvinding als “een stap in de richting van de hel op aarde”. Toch blijft het een feit dat techniek beperkingen kent, ook de 3D-printer zal niet alles kunnen maken.
 
4. Streepjescode

In de jaren '90 wordt in de VS voor het eerst de link gelegd tussen het ‘merkteken van het beest’ (666) en de streepjescode. Amerikaanse levensmiddelenzaken voeren in 1973 streepjescodes in en vanaf de jaren '80 zien we ze ook op verpakkingen in Nederlandse huishoudens. Huis aan huis worden er pamfletten verspreid die waarschuwen voor de streepjescode, want: de codes maken deel uit van een duivels meesterplan. De storm gaat liggen, als uiteindelijk blijkt dat er veel verschillende codes zijn, die uit verschillende nummers bestaan. Niet elke streepjescode bevat het zogenaamde ‘merkteken’. 
 
3. Euro

De eenwording van Europa is ook een puntje van wantrouwen bij veel christenen. Ze zien de komst van de euro als het begin van de eindtijd. Zo zou de Europese Unie met haar eigen munteenheid wel eens ‘het nieuwe Romeinse Rijk’ kunnen zijn. Dit naar aanleiding van het beeld wat de profeet Daniel in een droom zag. Tien tenen van leem en ijzer, de onderkant van het beeld, zou de eenwording van Europa voorstellen. Als we echter kijken naar het vroegere Romeinse Rijk, zien we dat er nog behoorlijk wat landen missen. Het zal vast nog wel even duren voordat Egypte ook de euro invoert.

2. Televisie

De opkomst van de televisie rond de jaren ’50 doet de gemoederen hoog oplopen in christelijk Nederland. Zo schrijft Trouw: “Het is al ijdelheid en kwelling van de geest. (…) Het oog wordt niet verzadigd van zien. Hoe het ook zij, ik probeer aan te tonen hoe groot de gevaren wel zijn. Ieder weldenkende christen kan het gevaar proeven, ten eerste uit wat tot zijn oog en oor komt, en ten tweede uit de verloren tijd. We hopen dat het gevaar van de komst van televisie zo duidelijk is, dat van de gelovigen niemand in deze val van de duivel trapt.”
 
1. Telescoop

Galileo Galilei verbetert in 1633 de telescoop en ontdekt dat de aarde om de zon draait. Dit vindt het Vaticaan pure blasfemie en de kerkelijke inquisitie veroordeelt Galilei vanwege z'n 'ketterse ideeën' tot levenslang huisarrest, van 1633 tot zijn dood in 1642. Galileo Galilei was overigens zelf een zeer religieus man, hij zag in zijn ontdekking alleen maar de schoonheid van Gods schepping. Volgens vele historici geeft de veroordeling van Galileo Galilei aanleiding tot de breuk tussen geloof en wetenschap. Na Galilei gaat de wetenschap steeds sterker haar eigen weg en groeit de kloof tussen geloof en wetenschap.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons