Ter Linden: "Geen persoonlijke God"

Ter Linden zegt persoonlijke God vaarwel

in Geloven

Geloven in een persoonlijke God is erg moeilijk in deze tijd. God is meer “het Grote Geweten” geworden. Dat schrijft ds. Carel ter Linden in zijn nieuwe boek: Wat doe ik hier in godsnaam?

Ter Linden is de hofpredikant van de Koninklijke familie. Hij leidde onder meer de huwelijksdienst van koning Willem-Alexander en koningin Máxima en doopte hij de drie prinsesjes. Zijn nieuwe boek gaat over zijn visie op de God van de bijbel en verschijnt op 20 juni.

Carel ter Linden staat al langer bekend als voorvechter van het vrijzinnige protestantisme. In zijn nieuwe boek beschrijft hij wat hij nu eigenlijk nog gelooft. Veel mensen die niet meer geloven of zichzelf agnost noemen komen bij Ter Linden, voor een trouwdienst bijvoorbeeld. Carel ter Linden is steeds meer van die mensen gaan begrijpen en op hen gaan lijken. 

Wat er nog over is van zijn idee over God beschrijft hij in zijn boek: “Het enige wat ik overhoud, waarmee ik, in de geest van het oude Israël, het woord God zou willen verbinden, zijn die krachten die deze wereld van binnenuit in stand houden en het leven mogelijk maken. Liefde, trouw, recht en barmhartigheid. God is het appel om daarnaar te leven, 'het Grote Geweten'."

De Bijbel is voor Ter Linden niet helemaal waardeloos geworden. "Integendeel", schrijft hij: "De Bijbel bevat de sterkste teksten die ik ken. Ze bewaren een diepe levenswijsheid die mij mijn leven lang geraakt heeft."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons