Scholen mogen homoseksuele leraar niet weigeren

in Christelijk Nieuws

Scholen mogen leraren straks niet meer ontslaan of weigeren omdat ze homoseksueel zijn. D66 heeft dinsdag samen met VVD, PvdA, SP en GroenLinks een wetsvoorstel ingediend dat een einde maakte aan mogelijke discriminatie van homoseksuele leraren.

Bijzonder onderwijs
Scholen voor bijzonder onderwijs mogen geen medewerkers ontslaan of weigeren op grond van het 'enkele feit' dat iemand openlijk homo is of een homoseksuele relatie heeft, maar wel als er 'bijkomende omstandigheden' zijn. In de praktijk leidt dat soms tot problemen, op met name orthodox christelijke of islamitische scholen.

Einde onduidelijkheid
Met het wetsvoorstel wordt volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp een einde gemaakt aan de onduidelijkheid door de zogeheten enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling te halen. "Nu kan nog de 'bijkomende omstandigheid' van homoseksualiteit wel een grond voor het ontslag van iemand zijn. Zo kan bijvoorbeeld een leraar die een bezoek aan de Gaypride brengt of openlijk praat over een homoseksuele relatie worden ontslagen.”

Roze stembusakkoord
Het wetsvoorstel, dat kan rekenen op een meerderheid in de Tweede en de Eerste Kamer, is onderdeel van het zogenoemde ‘roze stembusakkoord’. Hierin maakten VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks in september 2012 afspraken om vijf kwesties op het gebied van emancipatie binnen een jaar te regelen.

Weigerambtenaar
De overige onderwerpen zijn: de weigerambtenaar (gewetensbezwaarde ambtenaren kunnen weigeren een stel van gelijk geslacht te huwen), voorlichting over seksuele diversiteit op scholen, lesbisch ouderschap en genderidentiteit.

COC Nederland
"Cruciaal voor lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT's)'', noemt COC Nederland het wetsvoorstel. "De enkele-feitconstructie hangt nu als een zwaard van Damocles boven gelovige LHBT’s op religieuze scholen'', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. "Als zij openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur, lopen ze het risico te worden weggestuurd zonder dat de wet bescherming biedt. Het is cruciaal dat aan die situatie een einde komt.''

 

De Vijfde Dag, Reportage; Help, een homo voor de klas!
Vanmiddag wordt in het Radio 1 programma Dit Is De Dag gesproken over de vraag of nu de godsdienstvrijheid in het geding is.


 

 

Bron & foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons