Rottend fruit

Steven Dodd over 'vruchten afwerpen'

in Geloven

Eén rotte appel in de mand, maakt al het gave fruit te schand. Een bekend gezegde. Het betekent dat rottend fruit ook gave vruchten kan doen wegrotten. De Amerikaanse blogger Steven Dodd schreef onlangs een artikel over de vruchten die christenen afwerpen. Hij gebruikte het gezegde als invalshoek.

Hij gaf een voorbeeld uit zijn eigen leven. Eens mocht hij meewerken met een groot 'Theater Ministry' (een groep performers die christelijke dramavoorstellingen geven). Na afloop van een optreden hoorde Steven twee actrices uit de voorstelling zeggen dat ze 's avonds uit zouden gaan. De volgende morgen hoorde hij van verschillende bronnen dat de vrouwen zich hadden volgegoten met alcohol en zich losbandig en onbehoorlijk hadden gedragen. En dit alles in kleding die de christelijke theatergroep promootte en waarin ze eerder die dag kleine meisjes toespraken over puurheid en heilig leven.

Wat Steven hiermee duidelijk wil maken is dat we als christenen aan onze eigen vruchten moeten denken. Doen we ook wat we zeggen dat we doen? Of valt daar nog aan te sleutelen? Natuurlijk, we zijn niet perfect, en zullen dus ook niet een perfecte christen zijn, maar de vruchten die we afwerpen zijn wel heel belangrijk voor onze omgeving. Jezus zei: “Zo kunt u hen herkennen aan hun vruchten. (Mattheüs 7 vers 20)”.

Steven Dodd licht zijn verhaal verder toe: 'Toen je je leven aan de Heer gaf, was het vers en nieuw. Je had een vurig verlangen om Hem te dienen. Maar langzamerhand merk je dat het leven niet altijd mee zit, en je aan alle kanten wordt verleid. Je houdt nog wel van de Heer maar je testament is als een verrot appeltje. Je spreekt over God en alles wat Hij ons geeft, maar ondertussen zie je je eigen fouten door de vingers. Als je dan in aanraking komt met een kersverse gelovige, kunnen jouw rotte plekken de ander ook laten 'wegrotten'. Want onthoud: mensen kijken naar je en luisteren naar ieder woord dat je uitspreekt. En zullen je op die manier herkennen aan je vruchten.'

Het is niet onze taak om de vruchten van een ander te bekritiseren. Daarom eindigt Steven Dodd het artikel met een vraag: Zijn jouw vruchten aan het rotten? Hij vraagt ons om naar ons eigen leven te kijken en hier en daar verbetering te brengen. Wat kun jij doen om weer een vers en sappig appeltje te worden?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons