Radio-tip | Bergrede nog leidraad voor oud-CDA'er Willem Aantjes?

Aantjes vult Spiritualiteitswijzer in bij 'Jouw Spiritualiteit'

in Mediatips

Het Radio 5-programma 'Jouw Spiritualiteit' interviewt zaterdag Willem Aantjes, in de jaren '60 en '70 fractievoorzitter van de ARP en het latere CDA. Zijn eerste rede op het CDA-congres in 1975 - ook wel Bergrede genoemd - maakt hem bekend. Maar ook zijn abrupte aftreden vanwege beschuldigingen van zijn "foute oorlogsverleden" is onlosmakelijk aan zijn naam verbonden. In 'Jouw Spiritualiteit' vult de nu 90-jarige Aantjes de Spiritualiteitswijzer in. Zal de uitkomst hem verrassen?

Wie is Willem Aantjes?
In 1978 beschuldigt historicus Loe de Jong hem van een "fout oorlogsverleden". Hoewel Willem Aantjes de beschuldigingen ontkent, kan hij zijn politieke functie als voorman van de grootste regeringspartij niet meer geloofwaardig uitvoeren. Jaren later blijkt in een uitzending van de tv-rubriek 'Het Zwarte Schaap' dat niet De Jong, maar Aantjes het bij het rechte eind heeft. De toenmalige politieke hoofdrolspelers premier Van Agt (CDA), minister Pais (VVD) en PvdA-fractievoorzitter Van Thijn spreken uit dat Aantjes groot onrecht is aangedaan. De Jong zelf weigert aan de uitzending mee te doen.

Op zijn negentigste verjaardag belegt het CDA een bijeenkomst onder leiding van partijvoorzitter Peetoom en politiek leider Van Haersma Buma. Ze bedanken hem voor zijn betekenis voor de politiek en zijn partij.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons