Protestanten organiseren tweede synode

in Christelijk Nieuws

Protestants-christelijke geloofsgemeenschappen organiseren eind oktober in de Grote Kerk in Dordrecht de tweede editie van de Nationale Synode. De eerste moderne kerkelijke vergadering was in 2010, naar het voorbeeld van de Synode van Dordrecht van 1618 - 1619.

Vertegenwoordigers van alle kerkverbanden en geloofsgemeenschappen komen in Dordrecht bijeen om te spreken over de verbondenheid in geloof. De meerdaagse vergadering eindigt met een zogenoemde signaaltekst over de plaats van het geloof in de moderne samenleving.

De Nationale Synode is een voorbereiding op de herdenking van het 400-jarig bestaan van de Synode van Dordrecht in 2018, aldus de organisatie.

Bij de kerkvergadering in 2010 kwamen 52 geloofsgenootschappen opdagen. Maar een aantal grote gemeenschappen liet het afweten vanwege de verdeeldheid binnen de protestantse kerk over de interpretatie van geloofsteksten. De Rooms-Katholieke Kerk mocht alleen als waarnemer aanwezig zijn. Voor de komende synode zijn nu gericht kerkbestuurders en actieve gemeenteleden uitgenodigd. Alleen de openings- en slotbijeenkomst zijn voor iedereen toegankelijk.

De Synode van Dordrecht werd gehouden om een einde te maken aan de geloofsstrijd die de Republiek verdeelde. Uit die synode kwam in 1637 de Statenvertaling voort, de eerste officiële Nederlandse vertaling van de bijbel.

 

Bron: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons