Overlevenden Holocaust eenzaam en arm in Israël

Metterdaad: Andries Knevel bezoekt Holocaustoverlevenden in Israël

Andries Knevel is voor Metterdaad op bezoek in Israël dat dit jaar 65 jaar bestaat. Op dit moment wonen er zo’n 300.000 overlevenden van de Holocaust. Zoals de 86-jarige Maria uit de Oekraïne. Een kleine, pientere dame die de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog overleefde. Met bevende stem en tranen in haar ogen, vertelt ze Andries wat ze heeft meegemaakt.

“Ze hebben ons opgepakt, mijn moeder, mijn zusje en ik. Daarna zijn we door de rivier gejaagd en schoten ze op ons. Aan de overkant stonden de Duitsers. De mannen uit de dorpen om ons heen werden allemaal afgeslacht. En het dorp daarnaast en het volgende en het volgende en het volgende en het volgende. Mijn moeder werd in een wagon gezet en afgevoerd. Ik heb haar nooit meer gezien...” Maria en haar zusje Bertha komen terecht in een werkkamp waar de situatie zo verschrikkelijk is dat ze de winter niet zou overleven. Maria besluit te vluchten. Wonderlijk genoeg lukt dat. Ze overleeft de oorlog als enige van haar familie.

Verschrikkingen vergeten
Tien jaar geleden besloot ze naar Israël te verhuizen. Ze droomt van een mooie toekomst, maar de werkelijkheid is hard. Ze is eenzaam, spreekt de taal niet en leeft in armoede, net als veel andere Holocaustoverlevenden die naar Israël trokken. 'Helping Hands Coalition' ontfermt zich over deze mensen. Vrijwilligers brengen de ouderen eten en organiseren elke week een gezellige avond. In verschillende steden in Israël zijn er dergelijke 'Warm House' projecten. Hier kunnen ze tot rust komen, de verschrikkingen vergeten en samen genieten van een heerlijke maaltijd.

Bekijk de uitzending

Wilt u graag de arme Holocaustoverlevenden in Israël van een goede maaltijd voorzien en uit de eenzaamheid halen? Kijk op de website van Metterdaad hoe u een gift kunt overmaken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons