Kerken Cothen branden kaarsjes voor Ruben en Julian

...na vinden lichamen Ruben en Julian bij dorp

in Christelijk Nieuws

De pastor van de protestantse kerk in Cothen heeft zondagavond de kerk geopend voor mensen die willen stilstaan bij de ontdekking van twee lichamen in een sloot bij het dorp. ,,Ik zet de deur van de kerk maar open en steek een kaarsje aan'', meldt pastor Rebecca Onderstal via Twitter.

Ook in de katholieke Petrus en Pauluskerk in Cothen branden dorpsbewoners maandagochtend een kaarsje voor de omgekomen broertjes Ruben en Julian uit Zeist. In de Mariakapel staat een foto van de jongens, omringd met bloemen. Vooraan in de kerk is een hart van waxinelichtjes gemaakt.
In het gebedshuis begon om 10 uur een Mariaviering. Die stond al gepland, maar de mis is nu aangepast na de gruwelijke vondst zondag buiten het dorp. Tegen de 30 personen waren aanwezig. De kerk is de hele dag open voor mensen die troost zoeken of een kaarsje willen branden.

Foto
De dorpsbewoners zijn volgens voorganger Rian van Kleef erg aangeslagen. Bij aanvang van de mis haalde ze de foto uit de kapel en zette ze hem vooraan bij het hart van kaarsjes. Daarna sprak Van Kleef kort over de vondst van de broertjes. ,,We bidden voor kracht en sterkte, in de eerste plaats voor de moeder van de kinderen.''
Een vrouw stak vooraf aan de mis een kaarsje aan bij de foto van Ruben en Julian. ,,Dit is heel erg en niet te beschrijven of te bevatten.'' Een bezoek aan de kerk steunt haar. ,,Ik ben hier om kracht te zoeken''.
Na afloop van de mis was er veel media aanwezig bij de kerk.

Zeist
Predikant J.J. van Eckeveld van de Rehobôthkerk in Zeist, de gemeente waar de jongens met hun moeder woonden, heeft maandag tijdens de dienst ,,nadrukkelijk in het gebed'' bij het trieste nieuws stilgestaan. ,,Dit drama gaat over plaatsgenoten. Het grijpt ons allemaal erg aan'', meent de predikant.

De broers Ruben en Julian waren bijna twee weken vermist. Zondagmiddag werden hun lichamen in een landelijk gebied bij Cothen gevonden. De broertjes werden twee weken geleden meegenomen door hun 38-jarige vader. Die pleegde op 7 mei zelfmoord in het recreatiegebied Doornse Gat. Sindsdien is met man en macht naar de jongens gezocht. Aangenomen wordt dat de vader zijn zoons heeft omgebracht.

Onmetelijk groot verdriet
Inmiddels heeft de politie bevestigd dat het om de vermiste Ruben en Julian gaat. Burgemeester Koos Janssen van Zeist zei zondagavond dat het verdriet van de moeder van de twee broertjes uit Zeist ,,onmetelijk groot'' is. De komende dagen wordt samen met maatschappelijke organisaties en de gemeente bekeken hoe daar vorm aan gegeven kan worden.
Janssen is al bij moeder Iris geweest. ,,Haar verdriet is zo enorm. Er was nog steeds een sprankje hoop. Dit is een onnoemelijk zware en verdrietige tijd voor haar en alle andere familie en naasten.''


Tekst en foto: ANP 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons