Joodse bezoekers Tempelberg bekogeld

Israël pakt moefti van Jeruzalem op

in Christelijk Nieuws

De Israëlische politie heeft woensdag de grootmoefti van Jeruzalem opgepakt. Sheikh Muhammad Hussein, de hoogste islamitische gezagsdrager van de Palestijnen, werd 6 uur vastgehouden en vervolgens zonder aanklacht vrijgelaten. Volgens de politie van de Joodse staat werd hij verdacht van betrokkenheid bij ongeregeldheden op de Tempelberg in Jeruzalem.

Palestijnen hadden dinsdag Joodse bezoekers van de Tempelberg met stenen bekogeld. De berg die de moslims Haram al-Sharif noemen, is een kruitvat in de betrekkingen tussen joden en moslims. Op de berg staan twee belangrijke moskeeën. Voor de joden is de Tempelberg de heiligste plek omdat hij is verrezen op de restanten van de Joodse tempel die in het jaar 70 door de Romeinen is verwoest.

Veel moslims zien bezoeken van Joden aan de Haram al-Sharif als een provocatie. Israël zou zijn greep op de berg willen verstevigen. Een bezoek van de latere premier Ariel Sharon aan de Tempelberg in 2000 leidde tot de tweede Intifada. Die Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting zou jarenlang duren.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelde de arrestatie van de grootmoefti als "zware schending van het recht op vrije uitoefening van godsdienst". Hij eiste na de aanhouding de onmiddellijke vrijlating van de geestelijke, die gaat over het beheer van de Tempelberg.

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons