Hier kun je als gelovige beter niet gaan wonen

Nieuwe lijst met slechtste plaatsen ter wereld voor religieuze minderheden

in Christelijk Nieuws

De 'United States Commission Internatonal Religions' (USCIRF) heeft gisteren een nieuwe lijst bekend gemaakt met alle plaatsen ter wereld waar de godsdienstvrijheid niet gerespecteerd wordt. De lijst bevat veel bekende plaatsen, maar wijkt ook af van de al bestaande lijsten. Dit jaar bevat de lijst voor het eerst ook staten die niet officieel in overtreding zijn.

De directeur van het USCIRF, Knox Thames, vertelt in het onderzoeksverslag: “We keken tijdens het onderzoek specifiek naar regeringen die met hun gewelddadige acties een bedreiging vormen voor de vrijheid van godsdienst.” Birma, China, Eritrea, Iran en Noord-Korea blijven de grootste overtreders. Het leven hier als gelovige is zo moeilijk, de godsdienstvrijheid wordt hier op de meest grove manier geschonden.

De USCIRF heeft de landen niet in een bepaalde rangschikking geplaatst. In het verslag staan 15 landen waar systematische, aanhoudende en ongehoorde schendingen zijn van de godsdienstvrijheid. Daar is de situatie volgens de USCIRF “zeer zorgelijk en onhoudbaar voor een groot aantal mensen”.

Zorgelijk

De Amerikaanse onderzoeks-organisatie noemt verder in het verslag de volgende landen: Birma, China, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Soedan (Noord en Zuid) en Oezbekistan. Bovendien wil de USCIRF dit jaar Egypte, Irak, Nigeria, Pakistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Vietnam aan de lijst toevoegen. De situatie voor gelovigen is hier het afgelopen jaar sterk verslechtert.

Verder zijn er nog acht landen waar de voorwaarden voor godsdienstvrijheid verslechterd zijn of op korte termijn dreigen te verslechteren, bijvoorbeeld door het aanstellen van een nieuwe regering. Dit zijn: Afghanistan, Azerbeidzjan, Cuba, India, Indonesië, Kazachstan, Laos en Rusland. Echter, de USCIRF benadert de problemen in deze landen wel optimistisch. De beleidsmakers zien hier “een kans om vroegtijdig de problemen te voorkomen en de overtredingen te verminderen”.

Vervolging

De kans is zeer klein dat de landen uit de top 10 zelf op korte termijn stappen ondernemen om de situatie voor gelovigen binnen hun land te verbeteren. De landen waar christen het meest worden geconfronteerd met vervolging lijken niet te verbeteren.

Andere lijsten zoals de World Watch List (Open Doors USA) bevatten een groot aantal landen in het Midden-Oosten en West-Azie. De lijst van het USCIRF ziet de vervolging ook toenemen in Afrikaanse landen die tot voor kort niet of minder voorkwamen op de lijst.


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons