Gewonden bij homoprotest Georgië

17 gewonden bij een betoging van homoseksuelen in Georgië

in Christelijk Nieuws

Bij geweld tegen een betoging van homoseksuelen in de Georgische hoofdstad Tbilisi zijn vrijdag zeker 17 mensen gewond geraakt. Georgisch-orthodoxe christenen, aangevoerd door priesters, gooiden stenen naar de demonstranten.

De betoging was op de Internationale Dag tegen Homofobie. Onder zware politiebescherming wisten de betogers met bussen te ontkomen aan de aanvallers. Ooggetuigen spraken van een chaotische situatie.

De invloedrijke patriarch Ilia II, geestelijk leider van de Georgische-orthodoxe Kerk, had eerder verzocht de betoging te annuleren. Homoseksualiteit is in Georgië niet illegaal, maar een groot deel van de bevolking wijst het onder invloed van de kerk af.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zei geschokt te zijn over het geweld. ,,Het is onacceptabel dat, juist ook op de Internationale Dag tegen Homofobie, lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders geen gebruik kunnen maken van hun fundamentele rechten, als recht op vrijheid van meningsuiting en vreedzame demonstratie.''

De Georgische ambassadeur in Den Haag is vrijdag nog op de hoogte gebracht van het ongenoegen van de Nederlandse regering.

Bron: ANP

Foto: Youtube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons