Geen asiel in VS voor evangelische 'thuisonderwijzers'

Duits gezin probeert schoolplicht kinderen te ontvluchten

in Geloven

Een Duits gezin dat naar de VS is uitgeweken om te voorkomen dat de kinderen naar school moeten, krijgt geen asiel. De Amerikaanse autoriteiten hebben daartoe besloten, omdat het gezin niet wordt vervolgd in Duitsland, maar enkel problemen heeft met leerplichtambtenaren. Een hof van beroep heeft woensdag in Cincinnati, ruim 600 kilometer ten westen van Washington, bepaald dat het ministerie van Justitie terecht geen asiel heeft verleend.

Het streng religieuze echtpaar uit de omgeving van Stuttgart, Uwe en Hannelore Romeike, wil vijf kinderen thuis onderwijs geven. Ze zeggen daarmee hun kroost een exclusief evangelisch christelijke opvoeding te willen geven. De Duitse autoriteiten stonden dat niet toe. Zij vaardigden dwangsommen uit en legden boetes op nadat het echtpaar de kinderen in 2006 van school had gehaald. In 2008 vluchtten ze daarom naar de VS.

In 2010 kregen ze asiel, maar dat werd ongedaan gemaakt door de Raad van Beroep van de Immigratiedienst. De Amerikaanse Vereniging Juridische Bescherming Thuisonderwijs (HSLDA) helpt de familie en heeft betoogd dat de strijd nog niet voorbij is. De vereniging heeft al bijna 125.000 handtekeningen ingezameld om de familie in de VS houden.

In Nederland is thuisonderwijs onder bijzondere omstandigheden mogelijk door een beroep te doen op een levensbeschouwelijke overtuiging.

Bron: ANP
Foto: Youtube, ReasonTV

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons