Eed bij inhuldiging zorgt voor religiestress

Jort Kelder en Frank Bosman over religie bij partijen die de eed aflegden

in Mediatips

Jort Kelder beklaagde zich op Twitter over parlementsleden van seculiere partijen die de eed aflegden. Cultuurtheoloog Frank Bosman vraagt zich juist af waarom er zo weinig religie was bij de inhuldiging. In het EO-radioprogramma Dit is de Dag gingen de mannen met elkaar in gesprek.

Jort Kelder vind het aanroepen van God bij de inhuldiging zelfs zorgelijk: "Als liberale en socialistische kamerleden de Heer aanroepen om er maar het beste ervan te hopen, vind ik dat toch een beetje merkwaardig. Zij zijn volksvertegenwoordigers en staan daar niet op persoonlijke titel. Je kunt wel liberaal zijn en in God geloven, maar dat moet je in je eigen tijd doen."

Frank Bosman vindt het geen probleem als liberalen Gods hulp vragen bij de eed: "De scheiding van kerk en staat betekent dat de overheid de ene religie niet voor mag trekken boven de andere. Dat betekent niet de afwezigheid van religie."

Beide mannen zijn het erover eens dat het alternatief - een "Dat beloof ik" zonder gebaar - niet zo sterk is.

Jort Kelder verbaasde zich over het aanroepen van God bij de inhuldiging, hij vond het zelfs zorgelijk.

Ik vind het prima als christelijke of mohammedaanse kamerleden het doen, maar als liberale en socialistische kamerleden de Heer aanroepen om er maar het beste ervan te hopen, vind ik dat een toch beetje merkwaardig. Ik zou me als kiezer ook bedrogen voelen. Zij zijn volksvertegenwoordigers en staan daar niet op persoonlijke titel. Ze staan daar gekozen namens het volk. Ik vind dat heel curieus. "Zo helpen mij God almachtig", ik vind het een vorm van bedrog.

Je kunt wel liberaal zijn en in God geloven, dat vind ik prima en dat moet je in je eigen tijd doen. Maar wordt dan gewoon lid van het CDA, of de SGP of de ChristenUnie of misschien een islamitische fractie. Wij zijn geen theocratie. ik ben zeer voor de plechtigheid hoor. 

Als je op de PvdA stemt, stem je op een partij die in principe niets met God heeft uit te staan, dat doe je niet bij de kerk. Jort Kelder gaat nadenken over een wat 'gedragener' tekst: "ik ga hier toch eens even op broeden."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons