Duizenden bij zaligverklaring Puglisi

Bijeenkomst signaal dat de kerk de maffia niet accepteert

in Christelijk Nieuws

Tienduizenden gelovigen hebben zaterdag op Sicilië de zaligverklaring bijgewoond van de priester Pino Puglisi, meldden Italiaanse media. De priester werd in 1993 in de Siciliaanse hoofdstad Palermo door de maffia vermoord voor de kerk waar hij tegen de georganiseerde misdaad streed.

Toenmalig paus Benedictus XVI erkende hem vorig jaar als martelaar. Puglisi is het eerste slachtoffer van de misdaad dat is erkend als ,,martelaar van het geloof''. De zaligverklaring van Puglisi wordt gezien als een sterk signaal van de kerk dat het de maffia niet accepteert.

De priester haalde zich de woede van de misdadigers op de hals door zich openlijk uit te spreken tegen de maffia. Hij hield jongeren in de beruchte wijk Brancaccio van Palermo af van een loopbaan in de georganiseerde misdaad. ,,Als God met ons is, wie zal dan tegen ons zijn. Ik ben niet bang om te sterven als wat ik zeg de waarheid is'', was een van zijn uitspraken.

Puglisi zou naar verluidt hebben gelachen toen vier misdadigers hem kwamen doodschieten. ,,Ik heb op jullie gewacht,'' zei hij. De man die de trekker overhaalde heeft later gezegd dat het beeld van de lachende Puglisi hem sindsdien achtervolgt. Een van de andere moordenaars, die een levenslange gevangenisstraf uitzitten, is zelf een vroom katholiek geworden.

De maffiakopstukken die opdracht gaven voor de moord, de gebroeders Graviano, zitten ook een levenslange gevangenisstraf uit voor de dood van de priester.

Over het leven van Puglisi, zoon van een schoenmaker, is onder meer de film Alla luce del sole (2005) gemaakt.

Bron: ANP

Foto: Youtube

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons