Dodenherdenking: geloven in een concentratiekamp

Een indrukwekkend getuigenis van verzetsstrijder Luit van der Weij

in Geloven

Twee weken vóór de bevrijding in 1945 overlijdt verzetsstrijder Luit van der Weij in een concentratiekamp bij Neuengamme vanwege uitputting. Na een bijzondere rol in het verzet te hebben gespeeld was de toegewijde koster en verzetsstrijder ook in het concentratiekamp vele mensen tot steun. Vanuit zijn Bijbeltje ging er dagelijks een tekst uit Gods Woord door het kamp. Vandaag vertelt zoon Jenne van der Weij over zijn verhaal bij 'Leef je Geloof' op Radio 5.

Luit van der Weij is koster van de nieuwgebouwde Amersfoortse Westerkerk als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij kan het grote onrecht dat voor zijn ogen gebeurt niet aanzien. De kerk is nog maar één van de weinige plaatsen waar ongehinderd vergaderd kan worden. Daarom transformeert de gereformeerde Westerkerk tot een spil in het verzet. 

Gevaarlijk
Ongevaarlijk is het niet: naast de illegale activiteiten zoals het verzorgen van onderduikers, het helpen van joden en het stelen van bonkaarten, gebruiken de verzetsstrijders ook wapens om de Duitsers waar nodig dwars te liggen. Ze leggen zelfs een schietbaan van 15 meter lang onder het kerkelijke verenigingsgebouw, om in het geheim met deze wapens te oefenen.

Arrestatie
Het gevaar blijft niet uit. De Duitsers arresteren Van der Leij midden in de nacht. Zonder zich te verzetten laat hij zich rustig, kalm en vol vertrouwen op God meenemen. Ondanks ontbrekend bewijs van schuld wordt hij, via een kamp in Vught en in Sachsenhausen, uiteindelijk naar concentratiekamp Neuengamme gevoerd.

Geloof
Te midden van zijn verschrikkelijke omstandigheden zegevieren de moed en zijn rotsvaste vertrouwen op God. Dat blijkt uit de indrukwekkende verhalen van vele medegevangenen die Neuengamme overleefden. In het boek Ondergronds in het Soesterkwartier (Aad Kamsteeg) staan de acties en belevenissen van de Westerkerkse verzetsgroep opgetekend, inclusief het verhaal van Van der Leij. Daar springen de treffende woorden van zijn getuigenis van de bladzijde:

"Alle gevangenen die hem hebben meegemaakt in Duitslands gruwelkampen en die dit hebben overleefd, zijn zonder uitzondering door dit feit getroffen: zijn sterk geloof en zijn onwankelbaar vertrouwen op God. Zelfs in de kampen was hij de leider van het verzet, al was dit zuiver geestelijk. Elke morgen ging er een tekst uit Gods Woord door heel het kamp. Die was uit het bijbeltje van Luit. Zijn medegevangenen wisten dat Luit een waar kind van God was. Daarom luisterden ze graag naar hem. Met zijn woorden, die altijd nog vurig en overtuigend waren, wist hij zijn luisteraars tot God te brengen."msteeg, schrijver van het boek 'Ondergronds in het Soesterkwartier'.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons