Dichter Willem Sluiter herdacht in Zwolle

in Christelijk Nieuws

Ter herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673) komt dit jaar een plaquette in de Grote Kerk in Zwolle, waar hij is begraven. Beeldhouwer Anton ter Braak mag het kunstwerk vervaardigen, maakten de initiatiefnemers maandag bekend.

Het werk van Sluiter was een paar eeuwen lang zeer populair. Een herinnering aan zijn graf was er niet. De Stichting Roelvink Fonds neemt met behulp van de Stichting De Roos-Gesink de kosten voor haar rekening.

Willem Sluiter is onder meer bekend om zijn lofzang op het eenvoudige plattelandsleven. Hij werd geboren in Neede en was van 1653-1673 voorganger in Eibergen. Vijf jaar geleden bracht journalist en uitgever Arend Heideman een boek uit over Sluiter met daarin een bloemlezing van zijn werk. Hij nam het initiatief voor de plaquette in Zwolle samen met Herman Schepers, de grondlegger van Museum De Scheper in Eibergen dat beschikt over meer dan 130 edities van de 163 verschillende drukken die zijn verschenen van Sluiters werk.

Het is nog niet bekend waar precies de plaquette een plek in de kerk krijgt. De locatie is mede afhankelijk van de komst van de vier grafbeelden voor politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784), die vanuit Rome verhuizen naar de Zwolse kerk.
Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons