Canadese kerken betuigen spijt aan indianen

Indianen werden opgevoed tot 'goede' Canadees

in Christelijk Nieuws

Canada is een prachtig land met een mooie geschiedenis. Maar het verleden van Canada gaat niet altijd over rozen. Nee, het land van de ‘Maple leaf forever’ kent ook zwarte bladzijdes. Een van de dieptepunten gaat over de opvoedscholen voor Indo-Canadezen.

In de negentiende en twintigste eeuw werden jonge indianen bij hun ouders vandaan gehaald en in kostscholen gestopt. De katholieke kerk heeft voor een groot deel meegewerkt aan de scholen. De jonge indiaantjes werden in de scholen heropgevoed tot een 'goede' Canadees. De kinderen moesten alle contact met hun familie verbreken en het was verboden om hun inheemse taal te spreken of hun cultuur uit te oefenen. Veel van die kinderen kregen op latere leeftijd te maken met verslavingen en criminaliteit.

Verzoeningscommissie
In 2008 kwam de Canadese Waarheids- en Verzoeningscommissie (TRC) tot stand door een overleg met de Canadese regering, de kerken en de slachtoffers van de Indian Residental Schools.

Het TRC zoekt sinds dat overleg uit wat er destijds allemaal heeft afgespeeld in de 'opvoedscholen'. Ook zoeken ze naar de ervaringen van de voormalige scholieren. Vorig jaar bezochten ze meer dan vijfhonderd gemeenschappen binnen Canada om verklaringen af te leggen maar ook om mensen te laten spreken over wat hen is aangedaan.

Doordat het taboe steeds verder wordt doorbroken, hebben meerdere grote Canadese kerken spijt betuigd aan de Indo-Canadezen. Ook durven steeds meer inheemse Canadezen zich te uiten over hun leed.

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons