BLOG | “Vaders: laat je cape maar thuis”

Blogger André Maliepaard spreekt op de Checkpointdag: ‘kinderen als superhelden’

in Mediatips

Eind deze maand spreek ik op de Checkpointdag over het thema ‘Superhelden’. Inmiddels kun je daar met de beste wil van de wereld niet meer omheen. Afgelopen week vloog ik namelijk als superman de huiskamer binnen van menig christelijk Visie-lezend gezin. Op de school van mijn kinderen blijken ook nog best wat mensen te zijn die Visie lezen…

Eigenlijk heeft de EO jullie daarmee op het verkeerde been gezet. Tijdens die Checkpointdag wil ik het namelijk hebben over kinderen als superhelden. Zelf heb ik momenteel drie superhelden in huis en zoals ik in de Visie al verklapt, hebben wij jaarlijks onze eigen ‘Checkpointdag’, in ons geval een ‘vader-dochterdag’.
 
Die dag is een tijdje terug toevallig ontstaan. Ik ben voor mijn werk op een conferentie en ik heb bedacht dat het voor de jongste leuk is om mee te gaan. Maar al snel blijkt dat ik op dat punt weinig inlevend vermogen bezit in een bijna-vierjarige. Ze vindt het nog wel leuk om mij daar op een podium te zien, even naar elkaar zwaaien en te zeggen tegen mensen om haar heen dat ik haar papa was, maar daarna houdt het ook wel op.

Superheld van de dag
Aangezien het mijn masterplan is om daar de hele dag rond te lopen met de badge ‘spreker’ op, vindt zij het nodig om al snel te laten merken dat zij andere plannen heeft. Dus vraag ik haar wat zij graag wil. Ze wil naar de dierentuin. Vanaf dat moment zijn de rollen omgedraaid. Zij volgt mij niet meer, maar ik volg haar. Ze wordt superheld van de dag.
 
“Pap, mag ik nog een keer van de olifantenglijbaan?” “Ja hoor, hoe vaak wil je nog?” Slim als ze is, zet ze papaproof in en antwoord licht aarzelend, kijkend naar mijn gezichtsuitdrukking. “Twee, euh drie keer?!” Als mijn antwoord is: “Drie keer maar?! Ik wil minstens vijf mooie glijen zien!” verandert haar hele houding. Deze dag is van mij én papa.
 
Die kleine superheld heeft me geleerd dat het zo belangrijk is momenten te creëren waarop je ze, meer nog dan tijdens de gewone gezinsmomenten, tot superhelden maakt. Maanden later heeft ze het nog over die dag en inmiddels is het een traditie geworden. “Weet je nog pap…?” Het is zo eenvoudig. De andere meiden in ons gezin willen ook een eigen dag.
 
Badge
Als ik haar aan het eind van die dag naar bed breng, ontdek ik dat ik de badge ‘spreker’ nog op heb. Ik heb bij de zeeleeuwenshow gezeten, in klimrekken geklommen, verstoppertje gedaan in het orang-oetang verblijf en uiteindelijk een Happy Meal besteld, met naam en functie.
 
De mensen zullen wel gedacht hebben. “Anders doe je even belangrijk superman, laat je cape maar thuis en wees een echte vader…”


Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons