BLOG | Ouders: stuur je kind naar catechisatie

André Maliepaard: “Voor sommige dingen moeten we gewoon weer gaan staan”

in Christelijk Nieuws

Komende donderdagavond ontmoeten we als jeugdleiders van onze kerk de ouders van onze tieners. We bespreken dan de nieuwe plannen voor het jeugdwerk in het komende seizoen. Over ‘doorgeven van geloof’ gesproken.

Stiekem vind ik die avond best een beetje spannend, ik zou er haast slaaptekort door krijgen. Niet vanwege de ouders hoor. De meeste zijn best aardig. Dus dat is het niet. Maar het is vooral spannend, omdat we deze ouders gaan vragen zich toe te wijden aan wat we doen in het jeugdwerk. We gaan ze vragen thuis de lastige gesprekken aan te gaan.
 
In een eerdere blog schreef ik dat de rol van de ouders niet overschat kan worden. We kunnen mooie dingen bedenken met elkaar. Prachtige plannen op papier zetten, maar in zekere zin zijn de ouders hierin belangrijke sleutels. Zij moeten jongeren stimuleren er te zijn.

Welke gesprekken?
Dus welke gesprekken wil ik vragen ouders aan te gaan? Gesprekken met hun tieners over hun aanwezigheid bij club en catechese. Over ons groepswerk en onderwijs. Over het zo plannen van hun sport, school en sociale leven, dat tieners samen met hun leeftijdsgenoten kunnen investeren in hun geloofskennis en –groei.

Essentieel
Je zou zo vlak na het pinksterweekend je kunnen afvragen of dat nou wel het juiste gesprek is om te voeren met ouders. Uiteindelijk is het toch God die overtuigt? Toch raak ik er steeds zekerder van dat de kaders die ouders daarbij bieden essentieel zijn.
 
We leven in een tijd waarin opvoeden ‘een compromis sluiten’ geworden is. Dat is goed. Tieners moeten leren eigen keuzes te maken. Tegelijk vraag ik me af of het nog denkbaar is dat er een aantal terreinen zijn waarop er geen compromis te sluiten is. Omdat je er als ouder van overtuigd bent dat het goed is voor je kind?

Spijt
Ik durf die vraag toch hardop te stellen, omdat ik inmiddels meerdere gesprekken met ouders heb gevoerd die vragen of ik hun kind nog terug bij het geloof kan krijgen. Ouders die spijt hebben dat ze zich zo makkelijk hebben laten overhalen de sport boven de catechisatie te zetten en zo zien dat hun kind onbedoeld alle aansluiting verloor.
 
Voor sommige dingen moeten we gewoon weer gaan staan.
 
Auteur : André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons