BLOG | Nu Nieuwsuur nog

Johan Snel blogt over geloof in de politiek en actualiteit

Nog dampend van ingehouden emotie wordt de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2013 vanuit het Amstel Hotel live geïnterviewd door Nieuwsuur. “Heeft u ook een boodschap”, wil Mariëlle Tweebeeke weten.

Nou nee, ik heb alleen maar een vraag, antwoordt Tommy Wieringa. “Mijn boek heb ik geschreven vanuit die vraag: hoe ontstaat religie, wat is de kiem, wat beweegt mensen ertoe. We moeten niet vergeten dat 96 procent van de mensheid gelooft in God.”
 
Tweebeeke zwijgt verbaasd, maar de schrijver merkt het niet. Met een armzwaai naar de feestende literatoren achter hem stoomt hij door. “Hier zien we die 4 procent die niet gelooft. Maar de rest van de wereld is die 96 procent. Dat is zo omvattend, daar staat mijn verstand bij stil. Hoe komt het dat juist mensen die moeten vluchten en ontberingen lijden, grijpen naar iets dat boven hen is.”
 
Dit zijn de namen is dus het antwoord dat Tommy Wieringa voor zichzelf ontdekte. Nog een goede reden om zijn roman te lezen. Maar hoe komt hij aan zo’n beeld van religie? Of heeft de interviewster iets gemist?
 
Ja dus. En op dit punt kunnen journalisten wel iets leren van een schrijver die zich nog eerlijk kan verbazen over de wereld. Niet alles is zoals we denken dat het is.
 

Dit voorjaar verscheen een dik en duur boek van twee Amerikaanse wetenschappers. Todd Johnson en Brian Grim onderzoeken de ontwikkeling van de wereldgodsdiensten. Ze werken bij de twee grootste onderzoeksinstellingen die er op dit gebied zijn: het Pew Forum for Religion and Public Life en het Center for the Study of Global Christianity.

Hun boek, The World’s Religions in Figures, zou op elke redactie moeten liggen. Dat zou veel gegoogle en nog meer verbazing schelen.

Inderdaad is het overgrote deel van de mensheid religieus, rekenen ze ons voor. Ongeveer een derde is christen, waarvan ruim de helft katholiek. De overige twee derde bestaat vooral uit moslims – de islam groeit en omvat inmiddels 22,5 procent van de mensheid – hindoes en boeddhisten.

Opvallend is de terugval van het atheïsme. In 1970 noemde 4,5 procent van de wereldbevolking zich atheïst, in 2010 nog maar 2,0 procent. Als de huidige trends zich voortzetten, rekenen de onderzoekers ons voor, dan stijgt tot 2050 het aantal christenen en moslims verder, naar 35,8 en 27,5 procent. En zakt het aantal atheïsten verder weg.

Tommy Wieringa heeft dus een punt. Nu Nieuwsuur nog.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons