BLOG | Jeugdwerk heeft eeuwigheidswaarde

in Christelijk Nieuws

In de maanden mei en juni breekt menig jeugdouderling of jeugdraad het klamme zweet uit. De bemensing van het jeugdwerk staat op de agenda. Niet de leukste taak zo voor de vakantie, want nieuwe leiders werven is een lastige klus. Stiekem hoop je dat er niet teveel mensen stoppen en dan blijkt dat zelfs de jeugdleiders waarvan je het niet had gedacht ook gaan stoppen.

Vaak om begrijpelijke redenen. Ze verhuizen naar een andere plek voor hun studie, werk of lief. Ze hebben het best al wel een tijdje gedaan en er zijn nog andere taakvelden waarin zij graag hun gaven willen inzetten. Helaas zijn nieuwe leiders steeds lastiger te vinden.
 
Grootste vijand? Tijd. En als je iets nodig hebt om het geloof door te geven aan jongeren zijn mensen die het beste van hun tijd willen geven aan jonge gasten en met ze op weg willen gaan. Mensen die niet alleen bereid zijn om eens in de twee weken een activiteit te draaien, maar leiders die een tijdje willen optrekken met een groep.
 
Leiders die op een mooie zondagmiddag bedenken dat het leuk is om met de groep spontaan naar het strand te gaan of midden in december een winterbarbecue organiseren in hun tuin, gewoon omdat het kan. Mensen die net even iets vroeger van hun werk gaan om nog een extra fles cola en wat chips te halen voor hún groep vanavond. Leiders die even hun jongeren bemoedigen met een kaartje tijdens de examenperiode, of een bloem of tijdschrift langsbrengen als één van zijn tieners ziek is.
 
Jeugdleiders die beseffen dat datgene wat zij doen eeuwigheidswaarde heeft. Het zou mooi zijn als we die binnenslepen met mooie slogans. ‘Je weet pas echt wat je kunt, als je een jeugdclub hebt gerund!’ Of: ‘Join the club, we have cookies’. Was het maar zo makkelijk.
 
Tegelijk ben ik ervan overtuigd dat we het mensen nooit gemakkelijk moeten maken om jeugdleider te worden. Niet in de zin van: zie maar of het wat voor je is. Nee. We zoeken leiders voor jongeren die hun weg met God aan het ontdekken zijn. We zoeken mensen die hart hebben voor jonge gasten en daarvoor een prijs willen betalen. Die het beste wat ze hebben willen geven: hun tijd, hun energie, in kwetsbaarheid en liefde.
 
Daarom ga ik de komende weken samen met heel veel mensen in heel veel kerken, desnoods met een vergrootglas, op zoek naar nieuwe jeugdleiders. Mensen die onderdeel willen worden van het grote verhaal van God en het levensverhaal van een handjevol tieners.
 
Misschien zoeken we jou wel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons