BLOG | Het laatste taboe in kerkelijk Nederland

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

in Christelijk Nieuws

Ik moet je iets bekennen. Ik durf het bijna niet te zeggen. Het voelt als het laatste taboe in kerkelijk Nederland. Maar soms moet je gewoon schoon schip maken. Soms moet je uit de kast durven komen, hoe eng het ook is. Dus eindelijk durf ik het toe te geven: Ik houd niet zo van zingen…

Te vroeg gepiekt
Ik weet wat mijn probleem is. Ik piek te vroeg. Na vier liederen heb ik emotioneel alles aan de Here God verteld, wat ik die ochtend kwijt wilde. Ik heb Hem uitgebreid laten weten hoe belangrijk Hij voor me is en dan is het voor mij wel klaar!

Vier keer herhaald
In een beetje evangelische gemeente komen ze dan net een beetje los. Als je pech hebt, wordt het eerste Opwekkingslied vier keer herhaald en kunnen we, wat mij betreft, doorgaan met iets anders. In de charismatische kerken, waar ik soms gevraagd wordt om te spreken, is er eerst een uur van aanbidding. Een uur! Nou vraag ik je. Na een uur zingen kan je me emotioneel opvegen. Meestal zing ik de eerste vijf minuten uit volle borst  mee en gaat de rest van het uur op automatische piloot. Of ik zoek een rustig plekje achter in de zaal, waar ik heel stilletjes ga zitten om het geweld over me heen te laten komen.

Kerkelijke armoede
Je zou toch maar christen zijn en niet van zingen houden. Dan heb je een probleem. Als christenen kennen we maar één manier van aanbidden: de zangdienst. Natuurlijk kan ik in sommige kerken ook vlaggen of dansen, maar ook dat is niet echt mijn ding.

Nou weet ik dat er sommige broeders en zusters zijn die zeggen: “Je moet niet zeuren. Het gaat niet om wat jij wilt of prettig vindt. Het gaat erom dat je God aanbidt. Hij is onze aanbidding waard.” Met dat laatste ben ik het volmondig met hen eens. Ik worstel alleen met de kerkelijke armoede,  dat deze aanbidding alleen maar door het kanaal ‘zang’ kan gaan.

Kleiend aanbidden
Waarom kunnen we de Heer niet aanbidden met schilderen, kaarsen, schrijven of desnoods een wandeling door de natuur? Waarom kunnen we niet een afwisseling van verschillende vormen gebruiken? Ik weet het. Ik neem de volgende keer, als ik een evangelische of een charismatische gemeente moet spreken, in plaats van mijn oordopjes gewoon een kleine tafeltje en wat klei mee. Dan ga ik als aanbidding achter in de zaal iets moois kleien. Ben benieuwd of ik ooit nog teruggevraagd wordt. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons