BLOG | Hemelvaart: de stilte van God

Reinier Sonneveld: 7 redenen om te twijfelen

in Geloven

Vandaag is het Hemelvaartsdag. Jezus vertrok op dat moment voorgoed. Je kunt Hemelvaart dus ook zo noemen: het feest van het missen van God. Maar hoe komt dat? Waarom missen we God? Waarom voelt hij zo ver weg?

In mijn nieuwste boek ‘De stilte van God’ beschrijf ik 7 oorzaken voor twijfels:

1. Ons geloof voelt niet nuttig. We hebben het nergens echt voor nodig, zo lijkt het. Het lost geen concrete problemen op in ons dagelijkse leven en voelt daardoor zelfs als ballast.
Vraag: kun je bepaalde onderdelen van je geloof opnieuw onderzoeken en misschien zelfs vervangen, zodat het wel relevant wordt?

2. We ervaren groepsdruk. Veel mensen in onze omgeving vinden ons geloof maar vreemd: omdat ze zelf niet geloven, zelf heel anders geloven dan wij, of omdat ze ons niet begrijpen. In dat geval is het lastig staande te blijven.
Vraag: kun je je verbinden aan een groep waar je je wel gesteund voelt in je geloof?

3. Het geloof levert ons schuldgevoelens op. En daarom zijn we het liever kwijt dan rijk. We moeten al zoveel, en dan is er ook nog eens dat geloof en dan moeten we wéér van alles…
Vraag: zou het kunnen dat een aantal schuldgevoelens juist verdwijnen als je je meer aan God verbindt?

4. We voelen ons door God verlaten. We zien hem niet in ons dagelijkse leven. Hij lijkt te zwijgen. En we begrijpen niet waarom hij dat doet. We overwegen dat hij ons misschien zat is of zich niet echt voor ons interesseert.
Vraag: is het mogelijk dat God misschien uit liefde zich terugtrekt en ons juist zo kansen geeft zelf ons leven vorm te geven en volwassen te worden?

5. We ervaren pijn. We roepen tot God: “Waarom?” Maar we krijgen geen antwoord. Is het omdat hij moe van ons is? Of kán hij niet ingrijpen? Of stellen we ons eigenlijk aan? Zo ontwikkelen we allerlei antwoorden op onze waarom-vragen, maar geen daarvan voldoet. Onze eigen antwoorden maken ons verdriet soms zelfs erger, omdat ze zo gemakkelijk voelen.
Vraag: stel je voor dat God veel groter is dan al je eigen antwoorden, kun je je dan aan hem overgeven?

6. Het geloof voelt als een moeilijke weg die we liever niet willen gaan. We ervaren druk om God los te laten. Andere wegen zijn zoveel eenvoudiger, ook al is daar wel minder God.
Vraag: zou er een of andere duistere macht je van God weg willen duwen?

7. Onze ideeën ‘kloppen’ niet meer. We krijgen rationeel het plaatje niet rond. Het is niet logisch. En ons verstand wil ook geloven. We kunnen niet los van ons denken bestaan. De wetenschap moet mee kunnen doen.
Vraag: als God alles geschapen heeft, kan er dan echt enig conflict bestaan tussen je denken, de wetenschap en het geloof?

Achtste oorzaak?
Wat zijn bij jou de oorzaken van je twijfel? Heb je nog een achtste oorzaak? 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons