BLOG | Een rare dominee

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

De kinderen bij ons in de wijkgemeente vinden mij maar een rare dominee. Nou ja, dominee? Ik heb nooit enige theologische opleiding gevolgd, dus ik ben geen dominee. Maar wel raar…

Konijnenvoer over de schutting schieten
Zo ook afgelopen zondag; één van de meisjes had een erwtenschieter naar de dienst meegenomen. De erwtenschieter was gemaakt van een wc-rol en een ballon. Natuurlijk was dat ding binnen twee minuten kapot. Na de dienst, terwijl de moeders nog gezellig zaten na te praten onder het genot van een kopje koffie, ging ik met de kinderen de tuin in. Van kapot geknipte flesjes en ballonnen maakten we nieuwe erwtenschieters. Zo stonden we konijnenvoer over de schutting van de buren te schieten. Pas toen ik hen liet zien, dat je ook melkpoeder of poedersuiker in de erwtenschieters kan doen en hiermee op elkaar kan schieten, was het pas echt feest. De moeders stonden glimlachend en hoofdschuddend achter het raam te kijken, terwijl de ene na de witte wolk poedersuiker op een kind belandde. Ik ben een rare dominee!

Door en door nat
In de zomer vindt er bij ons in de tuin na de dienst met regelmaat een groot watergevecht plaats. Alle kinderen inclusief mijzelf gaan dan door en door nat, maar met een grote glimlach op ons gezicht naar huis.

Een plek van plezier
Weet je, bij ons in de gemeente is er geen flitsend kinderwerk. Er is maar één groep kinderen van drie tot en met twaalf jaar oud, met een aantal tieners die mij hierbij helpen. Dit is niet gemakkelijk voor ons, maar ook niet voor hen. We proberen de kinderen dan ook zoveel mogelijk bij de dienst te betrekken en organiseren meerdere keren per maand een gezinsdienst.

Ik geloof dat de kerk een plek moet zijn waar kinderen met plezier naartoe gaan. Een plek waar zij kunnen groeien in hun geloofsontwikkeling, andere christenen kunnen ontmoeten en elkaar kunnen opbouwen. Maar de kerk moet ook een plek zijn waar verrassing en plezier is. Waar kinderen nooit precies weten wat er nu weer gaat gebeuren. Om dit te realiseren, moet ik de last dragen dat ik altijd een beetje een ‘rare dominee’ zal zijn…

Ik hoop dat je me nu wilt excuseren. Ik moet nog iets geks bedenken voor aanstaande zondag.

 

 

Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons