BLOG | 'Bijzondere' kinderen nog welkom in kerk?

Heeft de kerk nog een plekje voor kinderen met sociale beperking?

in Christelijk Nieuws

Vanavond stap ik binnen bij een echtpaar om te praten over hun zoon. Zijn moeder schreef gisteren een blog met de titel: is er nog een plek voor Jacco in de kerk? Een hartenkreet van haar en een pijnlijke vraag voor mij om te lezen als jeugdwerker van Jacco.

De vraag van deze moeder is zo herkenbaar. Elke gemeente – ja, ook uw gemeente - heeft ze: ouders die graag als gezin naar de kerk willen, maar daarin beperkt worden door de mogelijkheden van hun kind. Eigenlijk gaat dit nog een stap dieper: ouders die graag hun kind bij Jezus willen brengen, maar de werkelijkheid lijkt zo ontzettend weerbarstig te zijn.


Megastress
Ik ken ouders die het liefst plaats nemen op het balkon en niet tussen de mensen, omdat ze weinig begrip krijgen van kerkbezoekers als hun kind niet stil kan zitten. Ouders die hun kind niet meer naar de kindernevendienst kunnen laten gaan, omdat de leiding ze niet aankan. Moeders die vertellen van de megastress op een zondagmorgen, omdat de kleinste wisselingen in de liturgie onveiligheid betekent voor hun kind.

Hoe geven we geloof door?
Een aantal jaar geleden ben ik in onze kerk een gespreksgroep gestart voor deze ouders met unieke kinderen, of zoals ze vaker genoemd worden: kinderen met een sociale beperking. Elke keer als ik thuiskom van zo’n avond praten, moet ik van binnen een beetje huilen om deze prachtige kinderen en de strijd achter de voordeur.

 
Hoe geven we het geloof door aan deze kinderen? Hoe geven we het geloof door aan Jacco? Wat kunnen wij als kerk daarin betekenen, voor hem, voor zijn gezin? Ik merk dat het elke keer weer een zoektocht op maat is.
 
Zo hebben we inmiddels iemand geregeld die tijdens ons jeugdkamp van de kerk als enige taak heeft: zorg voor deze unieke kinderen. Deze persoon weet wat zij nodig hebben om te kunnen genieten van het kamp. Daarnaast lopen een aantal tieners mee de kerk uit als de kindernevendienst begint om extra aandacht te geven aan een paar. En krijgen sommige gezinnen de liturgie een paar dagen van te voren, zodat ouders kinderen kunnen voorbereiden.
 
Plekje geven
Vanavond dus de vraag hoe we Jacco and family weer een stap verder kunnen helpen. Ik weet het nu eerlijk gezegd nog niet, maar hoop dat we vanavond weer een stap verder komen en hem en zijn gezin weer een plekje kunnen gaan geven…

Auteur: André Maliepaard

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons