BLOG | Allergisch voor bepaalde regels in de kerk

Blog van missionair werker Matthijs Vlaardingerbroek

Ik heb laatst een allergietest ondergaan en nu blijk ik voor verschillende dingen allergisch te zijn. Een combinatie van boterhammen, huisstofmijt en appelmoes voor de lunch is vanaf nu funest voor mijn gezondheid. Vervelend, maar wel mee te leven.

Verplicht betalen van je tiende
Er zijn andere allergieën waar ik veel meer moeite mee heb. De laatste jaren heb ik bijvoorbeeld ook een heftige allergie ontwikkeld voor bepaalde regels in de kerk. Ik zal ze hier vandaag niet allemaal benoemen. Ik wil er wel eentje uitlichten, namelijk het verplicht betalen van je tienden. Voor mensen die dit principe niet kennen, leg ik het kort uit: In sommige kerken ben je als lid verplicht of word je onder Bijbelse druk sterk aangemoedigd om een tiende van je netto of bruto inkomen af te dragen aan de gemeente.

Een asociaal systeem
Hoewel ik zeer geloof in het principe van geven, vind ik cru gezegd het verplicht geven van je tienden een asociaal systeem. Hier is door bepaalde kerken niet goed over nagedacht. Stel je voor dat de belastingdienst van iedereen hetzelfde percentage van hun inkomen zou vragen! Het verplicht betalen van je tiende vraagt onevenredige offers van de gemeenteleden. Voor een gezin met tweeverdieners betekent het betalen van hun tiende dat ze de nieuwe auto een paar weken later kunnen bestellen.

Geven van je armoede
Voor een alleenstaande moeder die van de bijstand leeft, betekent het betalen van haar tiende dat haar kinderen geen nieuwe schoenen bij de Zeeman kunnen kopen, al helemaal geen lid van een sportvereniging kunnen zijn of dat er simpelweg geen of te weinig eten in huis is. Het is een groot verschil, of je verplicht bent om te geven van je rijkdom, of te geven van je armoede.

Eerlijke verdeling
Ik geloof dat kerken, die het geven van tienden verplicht stellen, mensen in de bijstand niet alleen zouden moeten vrijstellen van deze eis, maar deze mensen financieel zouden moeten ondersteunen. In plaats van dat het binnengekomen geld opgaat aan het (buitensporige) salaris van de voorganger of aan het nieuwe gebouw, zou dit geld gedeeld kunnen worden met de armen in de gemeente. Dat is nog eens een ware eredienst: omzien naar de weduwen en de wezen!

Hebben de armen zelf dan niks te geven? Natuurlijk wel! Alleen is geld niet het enige wat gegeven kan worden. Mensen kunnen zoveel geven in tijd, in liefde en in al hun talenten, waarover ook armere mensen ruimschoots beschikken!

Zo! Nu ik dit van mijn bordje af heb, kan ik eindelijk op een stofvrije plek mijn glutenvrije boterham gaan opeten. En mijn appel? Die voer ik in stukjes aan het konijn.  

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons