15 jaar werkkamp voor Amerikaan in Noord-Korea

Kenneth Bae beschuldigd voor 'vijandige daden' tegenover het communistische regime.

in Christelijk Nieuws

Nog geen week geleden werd Kenneth Bae, een Amerikaanse christen van Koreaanse afkomst, veroordeeld tot 15 jaar werkkamp in Noord-Korea voor 'vijandige daden' tegenover het communistische regime. Volgens de plaatselijke autoriteiten zou hij hebben bekend de staat 'omver te willen werpen'. Zijn familie spreekt zich uit over de situatie.

Al vanaf november 2012 wordt Bae, ook bekend onder zijn Koreaanse naam Pae Jun-Ho, vastgehouden. Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International werkte hij als reisleider van een groepje van vijf Europese toeristen en zou hij zich volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten hebben beziggehouden met vijandige acties tegen het land. Zuid-Koreaanse activisten zeiden dat Bae een overtuigd christen was en werd gearresteerd voor het nemen van foto's die de overheid bedreigend vond.

Gebed
In een interview met CNN verteld Bae's zus, Terry Chung dat haar broer geen spion is. "Kenneth is een goede man. Hij is geen spion en heeft nooit enige kwade bedoelingen tegen Noord-Korea, of een ander land gehad," verteld ze. Ze voegt eraan toe dat hij al minstens vijf keer Noord-Korea heeft bezocht en nooit eerder problemen heeft gehad. "We bidden en vragen de leiders van beide naties om medeleven en om hem gewoon zien als een man, gevangen tussen twee partijen. Hij is vader van drie kinderen en we vragen God dat hij weer naar huis mag komen."

Na een half jaar vast te hebben gezeten kon Bae zijn familie voor het eerst via de telefoon spreken. "Hij klonk ongelooflijk kalm onder de omstandigheden. Zijn voornaamste doel was proberen om ons gerust te stellen en ons te troosten en ervoor zorgen dat we niet al te bezorgd waren, zegt Terry.

Ranglijst Christenvervolging
Al jaren voert Noord-Korea de Ranglijst Christenvervolging van de Stichting Open Doors aan. Hiermee blijft het land de gevaarlijkste plaats ter wereld om te leven als christen. De aanstelling van de nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un heeft hierin niets veranderd. Sterker nog, de vervolging van christenen neemt nog steeds toe.

Bae is sinds 2009 de zesde Amerikaan die wordt vastgehouden in Noord-Korea en één van de drie Amerikaanse christenen. De andere Amerikaanse gevangenen zijn inmiddels al weer vrijgekomen dankzij Amerikaanse politici. Zij zochten de voormalige leider Kim Jung Il op om met hem te onderhandelen.

De Amerikaanse autoriteiten kunnen nog niet zeggen of het hun lukt om Bae te bevrijden, omdat ze niet weten hoe Kim Jung Un de situatie behandelt. Zijn methode zou nog wel eens kunnen verschillen met die van zijn vader. 

Foto: Facebook 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons